Ultimele stiri

Fenomen SPECTACULOS la Timișoara. Când vom putea admira eclipsa parțială de Soare

eclipsa de soare

O eclipsă parțială de Soare va putea fi admirată chiar și din Timișoara, dacă cerul va fi senin. Pe data de 20 martie, vineri, are loc un fenomen astronomic foarte spectaculos şi destul de rar în ultimii ani: o Eclipsă de Soare.

Eclipsa este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Feroe şi Svalbard. Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei.

În Timişoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca şi o curiozitate în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară (momentul de început al primăverii astronomice). În Timişoara eclipsa începe la ora 10 : 41, şi se termină la ora 13 : 01, momentul maxim având loc la ora 11 : 50.

Observatorul Astronomic, din cadrul Academiei Române, Filiala Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică, împreună cu Astroclubul Antares din Timişoara şi Astroclubul Altair din Timişoara, organizează Ziua Porţilor Deschise la Observatorul Astronomic, vineri, 20 martie, între orele 10.00 – 14.00, la sediul din Piaţa Axente Sever nr. 1 (în zona Piaţa Bălcescu).

„Se va vorbi despre eclipse, se vor prezenta câteva instrumente astronomice şi în caz de condiţii meteo favorabile vom observa împreună Eclipsa de Soare cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni. Intrarea este liberă”, transmit reprezentanții Astroclubului Antares din Timișoara.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*