Ultimele stiri

Festivalul Filmului European revine la Timișoara

După o absență de patru ani, Festivalul Filmului European, aflat la cea de-a XX-a ediţie națională, revine la Timișoara.
Festivalul debutează în Timișoara pe 27 mai, la Grădina de vară „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu filmul de gală Banat (Italia, 2015), în regia lui Adriano Valerio. La proiecție va fi prezent actorul român Ștefan Velniciuc, interpretul rolului Ion, pentru a răspunde întrebărilor publicului după vizionare. Pelicula prezintă povestea neobișnuită a doi tineri care emigrează în sens opus față de cum ne-am fi așteptat: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă, dar și a fericirii.
Între 27 și 29 mai, la AMBASADA (Strada Anton Seiller, nr. 2), timișorenii sunt invitați să vizioneze șapte filme europene foarte diferite: drame, filme de acțiune, omnibus-uri, teatru filmat, filme experimentale de artă. Dintre ele, menționăm un omnibus de filme scurte despre Zagreb; o reinterpretare, modernă și nonconformistă, a piesei lui Shakespeare, Hamlet (2015), cu actrița Maxine Peake în rolul titular, filmul experimental Hotel Dallas, care a avut premiera națională la ediția bucureșteană a festivalului sau filmul Mediterranea – parte a secțiunii Fuga în Europa și finalist la premiile LUX ale Parlamentului European în 2015.
Programul este următorul:

Vineri, 27 mai, Grădina de vară „Capitol”
21:30 Gala – Banat – (dramă, r. Adriano Valerio / Italia, Bulgaria, România, Macedonia / 2015) 82’

Ambasada:
Sâmbătă, 28 mai
17:00 Copacul – (dramă, Sonja Prosenc / Slovenia / 2014) 90’
19:00 Poveşti din Zagreb Vol. 3 – (dramă, omnibus, r. Ivan Salaj, Pero Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija, Radislav Jovanov Gonzo / Croaţia / 2015) 100’
21:00 Mediterranea – (dramă, Jonas Carpignano / Italia, Franța, SUA, Germania, Quatar / 2015) 107’

Duminică, 29 mai
17:00 Hotel Dallas – (film experimental, docu-fiction, r. Sherng-Lee Huang, Livia Ungur / România, U.S.A. / 2016) 74’
19:00 Intrusul – (dramă, acțiune, r. Shariff Korver / Olanda / 2014) 87′
21:00 Hamlet – (teatru filmat, r. Margaret Williams, Sarah Frankcom / Marea Britanie / 2015) 184’
Cea de a douăzecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.
Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul și AMBASADEI (proiect al Asociației CASA PLAI).
Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania
Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor, iar accesul la gala de deschidere este pe bază de invitaţie, ce poate fi ridicată de la casieria Filarmonicii, începând de marți, 24.05.2016, conform orarului (Luni-Miercuri-Vineri: 10.00-14.00; Marţi-Joi: 14.00-19.00) sau înainte de eveniment cu două ore.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*