Ultimele stiri

Fiscul verifică PFA-urile și românii care câștigă bani din profesii liberale

fisc

Inspectorii Fiscului iau la purecat firmele de familie şi românii care au contracte sezoniere. Aceștia sunt bănuiți că ar evita să îşi declare câştigurile ca să nu plătească impozite. Dacă se dovedeşte că păcălesc statul, vor fi obligaţi să plătească amendă cel puţin 35% din salariul mediu pe ţară.

Statul a luat în vizor persoanele care nu își depun declarațiile de venit deși câștigă bani lună de lună. Vor fi verificate PFA-urilor de pe listele Registrului Comerțului, dar și cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecți sau scriitori.

După 15 zile de la expirarea termenului de depunerea a declaraţiilor de venit, autorităţile îi vor anunţa pe contribuabili cât au de plătit pentru câştigurile obţinute. Dacă nici aşa nu vor primi banii, inspectorii vor calcula, din oficiu, contributiile datorate, potrivit unui ordin al Agenţiei de Administrare Fiscală, aflat în dezbatere publică.

Persoanele care nu declară veniturile obținute vor plăti automat 35% din salariul mediu de 2.200 de lei.

Sunt însă și excepții. Nu intră în această categorie avocații și cei care obțin bani din indemnizații de creștere a copilului. Consultanții fiscali spun însă că e puțin probabil ca autoritățile să aducă mai mulți bani la buget prin această măsură.

„E clar o presiune de creștere a veniturilor bugetare. Nu va fi o inițiativă de succes, cred că vor fi închise sau trecute în stand-by multe PFA-uri”, a spus Radu Ciofu, analist economic, arată Digi 24.

Ultimele estimări arată că evaziunea fiscala a ajuns să fie 14% din Produsul Intern Brut.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*