Ultimele stiri

FMI condiționează reducerea CAS de introducerea de noi taxe și impozite

bani

O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă, începând de luni, la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizează posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului. Misiunea analizează în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat. Totuși propunerea reducerii CAS s-a lovit de logica experților Fondului Monetar Internațional.

În discuțiilor purtate în cursul zilei de astăzi cu parlamentarii din comisiile de Buget-Finanţe, FMI nu pare să aibă are o problemă cu reducerea CAS, ci cu sustenabilitatea măsurii. O spune chiar Viorel Ştefan, vicepreședintele Comisiei de Buget din Cameră:

“Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu măsura reducerii CAS, şi-au însuşit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finanţe fiind legat de măsurile care să asigure sustenabilitatea adoptării reducerii CAS”

În cursul acestei misiuni se va observa felul în care reducerea CAS va afecta bugetul de stat și în ce condiții va fi posibil ca aceasta să fie implementată.

„Reprezentanţii FMI şi CE au spus că şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată e legată de sustenabilitatea implementării sale. În cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat”, a precizat vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Viorel Ştefan, după întrevederea dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe reunite.

El a precizat că din punctul de vedere al necesităţii implementării reducerii CAS şi al efectului asupra mediului de afaceri există consens cu instituţiile international.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Victor Ponta: Reducerea CAS nu impune noi taxe | Timisoara Online

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*