Ultimele stiri

Geoană: Declarațiile MAE rus reconfirmă acțiunile inacceptabile ale Federației Ruse la adresa vecinilor săi

Mircea Geoană

Senatorul PSD, Mircea Geoană, critică atitudinea reprezentantului MAE rus, prin care a avertizat atitudinea României față de Federația Rusă. Geoană consideră că declarațiile sunt lipsite de fundament și reconfirmă atitudinea și acțiunile inacceptabile ale Federației Ruse la adresa vecinilor săi.

„Ca stat membru NATO și UE și actor responsabil al comunității internaționale, România condamnă fără echivoc anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Agresiunea comisă de Rusia împotriva unui stat suveran este indubitabilă, iar statul român, prin reprezentanții săi, nu a emis declarații anti-ruse, ci a subliniat o realitate evidentă pentru întreaga comunitate internațională, aceea că granițele Ucrainei s-au schimbat în urma unui act de agresiune din partea Federației Ruse pe seama teritoriului altui stat. Decizia este în afara dreptului internațional și reprezintă o întoarcere la acțiunile și retorica Războiului Rece”, arată Geoană într-un comunicat emis vineri.

El afirmă că România este interesată de o relație constructivă cu Rusia, benefică de ambele părți, dar „nu va asista pasivă la comiterea unor gesturi care încalcă tratatele internaționale și induc un climat de instabilitate în regiune și în lume”. „Împreună cu aliații noștri din NATO și UE susținem integritatea teritorială a Ucrainei și nu putem recunoaște o anexare teritorială ilegitimă”, a mai subliniat senatorul PSD.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, precizează că Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al diplomației ruse, Alexander Lukașevici, în legătură cu unele declarații recente ale părții române față de situația din Ucraina.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*