Ultimele stiri

Grădina de Vară se redeschide. Cum arată acum şi când va fi primul spectacol

Gradina de Vara

Grădina de vară, unul dintre locurile mult îndrăgite de timişoreni, s-a deteriorat din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar acţiunile care se desfăşurat aici au fost din ce în ce mai puţine. Acum însă, lucrurile se vor schimba complet, după ce Filarmonica Banatul a decis să se dedice reabilitării acestui spaţiu. Cu ajutor din partea Primăriei Timişoara, a Penitenciarului Timişoara şi a zecilor de studenţi care s-au implicat în acest proiect, în week-end, aici, se va desfăşura primul eveniment cultural. Cu toate acestea, reabilitarea este încă în curs de desfăşurare, iar Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii, speră ca până pe 10 iunie lucrarea să fie terminată.

DSCF1893

„Au trecut aproape 30 de ani, ultimul film de aici a fost în 1989, iar ultima investiţie a fost în 1993. Iată că sunt 20 de ani de când fântâna arteziană nu a mai funcţionat şi spaţiul nu a mai fost folosit. Noi am făcut în fiecare an câte o acţiune, Centrul Cultural Francez mai făcea câte o proiecţie. A fost o curăţire de suprafaţă, o mică adunare de gunoi. Vreau să vă spun că am adunat peste 500 de tone de gunoi şi de pământ care au fost scoase din această grădină. Dacă nu era Penitenciarul Timişoara, care ne-a ajutat în fiecare zi, timp de o lună de zile, cu câte 30-40 de deţinuţi,  au venit studenţi, Casa Studenţilor, Direcţia de Mediu de la Primărie, vă spun că nu am fi reuşit să facem nimic. Plus că bugetul alocat a fost unul minimal. Numai 50.000 de lei. Lucrările au fost extrem de multe, dar Primăria Timişoara ne-a promis o mărire de buget ca să putem continua şi în iunie. Vă spun că vor fi multe acţiuni, iar prima va fi acum, duminică seara”, a declarat Ioan Gârboni.

DSCF1902

Atât fântâna, cât şi aranjamentele florale de aici vor fi iluminate arhitectural, iar aici, pe lângă proiecţiile de film, se vor desfăşura atât evenimente organizate de Filarmonica Banatul, cât şi de alte organizaţii din oraş.

„Aceste frumoase flori vor fi iluminate arhitectural, asta am făcut din surse proprii, am cumpărat o mulţime de sisteme de iluminat cu led, care vor da extrem de puţină lumină, inclusiv pentru fântâna arteziană. O să avem şi vaporaş. Am folosit multă lumină colorată şi cred că vom putea termina inclusiv încăperile din spatele ecranului, unde sunt două încăperi la demisol şi la etaj, care vor fi folosite ca vestiar”, a mai spus directorul Filarmonicii.

Acesta a şi glumit pe seama faptului că mai este încă foarte mult de lucru: „Vă spun că, dacă ştiam, nu mă băgam aşa, cu capul înainte.” Ioan Gârboni a mai anunţat că în luna iunie aici se vor organiza foarte multe concerte, când se va desfăşura şi Festivalul Artelor din Timişoara. Concertele vor fi foarte diversificate, de la cele clasice până la cele de rock sau folk.

DSCF1898

Nicolae Robu a fost şi el prezent la Grădina de Vară pentru a vedea cum decurg lucrările.

„Eu mă bucur că vom fi în stare, în câteva zile, să punem în circuitul cultural al oraşului Gradina de Vară Capitol. Am făcut amenajări cu sumă financiară de la Primărie şi cu muncă voluntară, astfel încât locul să arate civilizat. Desigur că, în timp, vom face şi mai multe decât am făcut până acum, dar sunt convins că duminică seara, va fi o mare bucurie, pentru mulţi timişoreni, să poată asista la un moment artistic acolo”, a afirmat primarul.

 DSCF1906

Primul eveniment va avea loc duminică, 11 mai, când timişorenii vor fi invitaţi la o seară de vals.

DSCF1908

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*