Ultimele stiri

Grecia trebuie să prezinte un nou plan de reforme până vineri dimineaţă

Grecia trebuie să prezinte un nou plan de reforme până vineri dimineaţă, au anunţat surse europene la finalul summitului liderilor din zona euro desfăşurat marţi seara la Bruxelles, relatează Le Monde în pagina electronică.
Guvernul de la Atena trebuie „să-şi prezinte cât mai repede posibil angajamentele”, adică un nou plan de reforme, a cerut marţi seara preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Termenul limită a fost stabilită pentru vineri, ora 08.30 (09.30, ora României).

Juncker a avertizat totuşi că scenariul unui Grexit, adică ieşirea organizată a Greciei din zona euro, „este pregătit în detaliu”, accentuând astfel presiunile asupra Atenei.
Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, termenul limită pentru găsirea unui acord asupra Greciei a fost fixat pentru duminică.
El a dat asigurări că Guvernul de la Atena va trimite noul plan de reforme cel târziu joi.
Preşedintele francez Francois Hollande a ţinut o conferinţă de presă, marţi seara, la finalul summitului liderilor din zona euro, în cadrul căreia a prezentat un calendar referitor la soluţionarea crizei datoriei greceşti.
„Miercuri, Grecia va face propuneri în cadrul unei cereri de ajutor. Joi, (Grecia) va prezenta un program de reforme. Sâmbătă, Eurogrupul va lua o decizie asupra acestui program, iar, duminică, cei 28 de lideri europeni se vor reuni”, a spus Hollande, potrivit Le Figaro.
„O decizie se va lua duminică”, a subliniat preşedintele francez.
La finalul discuţiilor de marţi seara cu omologii săi din zona euro, premierul grec Alexis Tsipras a afirmat că obiectivul este de a „încheia procesul înainte de sfârşitul săptămânii”.
„Propunerile Greciei cuprind reforme credibile pentru obţinerea unei promisiuni adecvate de finanţare”, a dat asigurări premierul grec.
Dacă planul detaliat de reforme va fi considerat adecvat şi Guvernul de la Atena va începe să-l pună în aplicare, „un împrumut pe termen scurt ar putea fi acordat Greciei”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.
Cei 28 de lideri din statele membre UE se vor reuni duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei, a confirmat marţi seara premierul italian Matteo Renzi, care speră la un „final reuşit”.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*