Ultimele stiri

Guvernul extinde lista produselor cu TVA de 9%, cu lapte, ouă, animale şi păsări vii

lista alimentelor

Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, în noul document, datat 13 martie, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9%, începând cu anul viitor, alături de pâine, pentru livrarea următoarelor bunuri: animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, cu excepţia peştilor ornamentali, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile şi preparate din acestea.

Primul proiect al noului Cod Fiscal, prezentat de Guvern în urmă cu o lună, prevedea reducerea cotei TVA la 9% doar pentru carne, peşte, legume şi fructe, dar Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui a cerut Ministerelor Finanţelor şi Agriculturii şi Parlamentului reducerea TVA la 9% şi la lapte şi produse lactate, considerând discriminatorie scăderea taxei doar pentru unele alimente.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, spunea atunci că Guvernul va lua în considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% şi pentru lapte atunci când va exista un consens între fermieri şi producători, precizând că fermierii n-au dorit introducerea măsurii în prima variantă a Codului Fiscal.
Noul proiect menţine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.

1 Commentariu pe Guvernul extinde lista produselor cu TVA de 9%, cu lapte, ouă, animale şi păsări vii

  1. Reducerea cotei de TVA trebuie aplicata la toate produsele agricole fara exceptie. Acest lucru va diminua importurile si implicit evaziunea fiscala. La un calcul foarte simplu in agricultura, pentru realizarea uni kg. de carne,lapte sau oua sunt aceleasi costuri cu proteina,medicatie etc. Diferenta o face legislatia si facilitatiile fiscale acordate de tarile uniuni Europene. Cel mai bun exemplu il avem in Polonia, unul dintre mari furnizori de produse agro-alimentare in Romania.Polonia are TVA de 5% la toate produsele agricole si aceasta cota ramane in loc de subventie la producator. Ma intreb si eu daca s-ar lua o astfel de masura in Romania. Cati producatori ar mai vinde fara… documente? Va asigur ca nici un producator nu va dori sa piarda acei 5% . Mai ceva evaziunea sar reduce aproapede zero.Consider oportun ca tva-ul sa fie redus la 5% si vom deveni nu o tara de consum, ci o sursa din care se vor hrani multi Europeni.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*