Ultimele stiri

Guvernul francez și-a prezentat demisia

Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni demisia guvernului, a anunțat președintele Francois Hollande, care l-a însărcinat cu formarea unui nou executiv, informează EFE.

„Componența (noului guvern) va fi anunțată mâine” (marți), a informat Hollande într-un scurt comunicat de presă difuzat după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, miniștrii economiei, Arnaud Montebourg, și al educației, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului de la Paris. „Șeful statului i-a cerut (lui Valls) să alcătuiască o echipă coerentă cu orientările pe care chiar el le-a definit pentru țara noastră”, se mai scrie în comunicat, potrivit AFP.

Potrivit Agerpres, Demisia guvernului vine după ce ministrul economiei, de stânga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice și a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept „obsesia” Germaniei față de rigoarea bugetară. De altfel, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie „să se ridice tonul” la Germania „prinsă în capcana politicii de austeritate”, apreciind că Franța, unde creșterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aștepta ca „lucrurile să vină de la sine”.

‘Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe”, a declarat ministrul socialist. „Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franța nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”, a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziție tranșante ce suscită uneori polemici.

Într-o primă reacție la declarațiile de sâmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminică să se arate împăciuitor și și-a reiterat dorința de a-și convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, „acordând prioritate creșterii”.

Însă lui Arnaud Montebourg i-a ținut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut președintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziție a populației, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, și să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminică în Le Parisien, adăugând că: „Germania își vede de propriile interese, nu de cele ale Europei”.

Aceste declarații au loc după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului președintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creșterii și locurilor de muncă. Pe de altă parte, dorința de „ridicare a tonului” a lui Montebourg se afla în disonanță cu cea de detensionare afișată de Hollande pe această temă, în contextul în care șeful statului francez declarase săptămâna trecută că nu vrea o „confruntare directă” cu Berlinul, informează aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*