Ultimele stiri

Horst Schwoon, desemnat cetățean de onoare al Timișoarei

Un neamț care a contribuit la ajutorarea românilor din Banat după Revoluția din 1989, Horst Schwoon, a fost distins vineri cu titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

„Nu pot să cred că au trecut deja 25 de ani de atunci, de când eram tineri și plini de dorință de a ajuta. Astăzi nu mai sunt atât de sănătos, ochii și auzul sunt ca ale unui om de 76 de ani, dar eu îmi amintesc și acum cu mare plăcere de acele avenimente la care am luat parte și de dorința noastră de a ajuta oamenii de aici”, a declarat Horst Schwoon în momentul în care și-a primit distincția.

Domnul Horst Schwoon şi-a desfăşurat activitatea profesională în diferite concerne agro-industriale din zona Stuttgart, fiind specializat pe probleme comerciale. S-a ocupat, de asemenea, intensiv, de organizarea comunităţilor urbane din această zonă a Germaniei, fiind timp de şase ani, începând cu 2003, preşedinte al Asociaţiei Uniunilor Cetăţeneşti din Stuttgart. Din anul 2012, domnul Schwoon îndeplineşte funcţia de preşedinte onorific al acestei asociaţii, care reuneşte 32 de organizaţii cetăţeneşti, cu mai mult de 6000 de membri.

În ceea ce priveşte legăturile cu România, se disting numeroase acţiuni de ajutorare a populaţiei în special din zona Banatului şi a Timişoarei, după Revoluţia din 1989. În cadrul Asociaţiei umanitare NOD Stuttgart, prin care erau organizate acţiuni de ajutorare a populaţiei din Europa de Est, dl. Schwoon a coordonat achiziţia de bunuri de pe întreg teritoriul Germaniei şi transportul acestora printr-o serie de convoaie către România. La Timişoara, Deta, Lugoj, Liebling, Arad, au ajuns camioane încărcate cu alimente, îmbrăcăminte, jucării, medicamente, rechizite pentru şcoală, obiecte sanitare etc. Mai mult, de-a lungul a zece ani care au urmat Revoluţiei au fost aduse în Banat bunuri de valoare, precum un întreg studio de filmare şi aparatură specifică pentru TVR Timişoara, seminţe în valoare de 275.000 DM pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole, vehicule de transport persoane pentru Episcopia Romano-Catolică şi un autovehicul ambulanţă pentru Spitalul din Deta. De altfel, TVR Timişoara, Episcopia Romano-Catolică şi Universitatea de Ştiinţe Agricole s-au numărat printre instituţiile partenere ale acestor acţiuni umanitare.

„Prin acordarea titlului de cetăţean de onoare domnului, Horst Schwoon îi este recunoscut şi apreciat devotamentul dovedit în acţiunile de ajutorare desfăşurate cu preponderenţă în Timişoara, ataşamentul deosebit arătat pentru această zonă a României într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social, precum şi pentru promovarea oraşului Timişoara peste hotare”, transmit reprezentanții PMT

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*