Ultimele stiri

Ialomiţeanu: Ponta strecoară în Codul Fiscal o prevedere prin care fimele devin investigatori fiscali

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu îl acuză pe Victor Ponta că a ”strecurat” în noul Cod Fiscal transmis Parlamentului o prevedere potrivit căreia agenţii economici de bună credinţă trebuie să se transforme în investigatori fiscali pentru a evita sancţiuni din partea organelor fiscale ale ANAF-ului.

”Codul Fiscal al lui Victor Ponta prevede la articolul 11, alineatul 12, posibilitatea organelor fiscale de a refuza dreptul de deducere al TVA-ului pentru achiziţiile unei persoane impozabile condiţionând respectiva persoană să afle dacă furnizorul, prin această operaţiune, săvârşeşte o faptă de evaziune fiscală. Potrivit acestei prevederi se instituie obligaţia tuturor agenţilor economici care achiziţionează bunuri să afle dace furnizorii lor au intenţia să facă evaziune fiscală”, precizează Ialomiţeanu, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Potrivit deputatului PNL, ”aceasta înseamnă că aceşti agenţi economici trebuie să facă investigaţii fiscale pentru a şti dacă partenerii comerciali sunt, în viziunea organelor fiscale, evazionişti, deşi potrivit legii aceasta obligaţie intră în atribuţiile inspectorilor ANAF”.
”Aplicarea prevederilor articolului 11, alineatul 12 din Codul Fiscal va duce la intrarea în faliment a multor agenţi economici de bună-credinţă, deoarece prin nededucerea TVA-ului aferent achiziţiilor aceste firme vor plăti sume considerabile la bugetul statului prin aplicare de sancţiuni de către organele fiscale, fără ca firmele să aibă vreo vină. Este posibil ca mulţi agenţi economici de bună-credinţă să-şi înceteze activitatea, deoarece vor evita să mai încheie contracte comerciale cu diverşi furnizori, deoarece nu vor şti dacă sunt suspecţi sau nu de evaziune fiscală”, mai precizează Gheoghe Ialomiţeanu.
El mai menţionează că este clar faptul că ”aceasta aberaţie fiscală va avea ca efect intrarea multor firme în faliment şi aşa se vor mai pierde alte mii de locuri de muncă”.
”Singurele firme care vor prospera vor fi cele protejate de liderii PSD, deoarece acestea nu vor fi sancţionate de organele ANAF aşa cum s-a întamplat şi în cazul controalelor privind eliberarea bonurilor fiscale”, spune deputatul liberal.
Ialomiţeanu consideră că, ”prin acest mod de elaborare a Codului Fiscal este clar că Victor Ponta nu are nici un respect faţă de acei agenţi economici care plătesc în mod corect impozitele şi taxele la bugetul de stat şi crează locuri de muncă”.
”Dacă Victor Ponta ar avea un minim respect faţă de firmele de bună-credinţă le-ar furniza informaţii despre firmele evazioniste şi nu le-a transforma în investigatori fiscali. Din păcate, singura preocupare a lui Victor Ponta este menţinerea sa la guvernare prin protejarea baronilor PSD şi nicidecum bunăstarea românilor”, mai afirmă deputatul PNL.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*