Ultimele stiri

Ilie Sârbu, protectorul afacerilor lui Culiță Tărâță?

Firma lui Culiță Tărâță a prejudiciat statul român cu circa 50 de milioane de euro. Instanțele de judecată au interzis evacuarea firmei lui Tărâță din Insula Mare a Brăilei.

În procesul verbal al ședinței Consiliului de Administrație (CA) al Agenției Domeniilor Statului (ADS) din 27 august 2001, când s-a hotărât arendarea Insulei Mari a Brăilei (IMB) în favoarea lui Culiță Tărâță pe o perioada de 20 de ani, deținut de România liberă, s-a consemnat prezența ministrului Agriculturii Ilie Sârbu și a directorului Lucian Buzdugan de la firma lui Tărâță, SC TCE 3 Brazi SRL.

„Consiliul de Administrație hotărăște cu unanimitate de voturi următoarele: mandatarea directorului general Candet pentru constituirea unei comisii de negociere a contractului de negociere (comisie care deja există și care negociase cifrele – n.n.); aprobarea proiectului de contract prezentat, impunându-se introducerea unei clauze cum că, în caz de reziliere din culpa arendașului, culturile existente în orice fază de vegetație aparțin arendatorului (adică firmei lui Culiță Tărâță – n.n.)”, se specifică în procesul verbal, scrie România liberă.

Potrivit aceleași surse, prin adăugarea acestei clauze, membrii CA ai ADS au apărat interesele lui Tărâță. Deoarece ministrul Sârbu a indicat arendarea rapidă, contractul cu firma TCE 3 Brazi s-a semnat în ziua următoare. Așa s-a ales firma lui Culiță Tărâță cu cele peste 59.400 hectare de teren din Insula Mare a Brăilei, inclusiv cu subvenții pentru aceste terenuri, pentru irigații, pentru combaterea stufului, pentru erbicidare etc.

Ancheta DNA a demarat în 2005 și a fost sesizată de un raport de control al Ministerului Agriculturii, și viza subvenții nelegale, diminuarea ilegală a suprafețelor și a redevenței cuvenite statului, neplata redevenței pentru luciu de apă, încasări ilegale de TVA și de subvenții în baza unor documente false. Ulterior s-au făcut noi controale, iar prejudiciul total depășește 50 de milioane de euro, după cum rezultă din expertizele făcute la solicitările DNA, informează România liberă.

1 Commentariu pe Ilie Sârbu, protectorul afacerilor lui Culiță Tărâță?

  1. era de asteptat sa inceapa sa studieze unii ce „mismasuri” a facut Ilie Sirbu cand a fost ministru al agriculturii…

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*