Ultimele stiri

Începând cu următorul an, bugetarii vor fi privilegiați

Salariile la stat vor fi mai mari decât cele la privat, chiar dacă salariile de la privat vor crește mai mult decât ale bugetarilor, arată o estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză. Potrivit acesteia, anul viitor salariul mediu de la stat va fi cu 130 de lei mai mare decât la privat.

Bugetarii vor primi o creştere salarială de 3,2% în 2015, potrivit estimărilor, în vreme ce angajaţii din mediul privat îşi vor rotunji lefurile cu aproape 5 procente. Cu toate acestea, media câştigurilor lunare este mai mare pentru bugetari decât pentru salariaţii din mediul privat.

O explicaţie poate fi legată de faptul că în mediul privat lucrează de patru ori mai mulţi angajaţi decât în sistemul bugetar.

Surprinzător este însă că diferenţa se va menţine şi în anii următori, chiar dacă angajatorii privaţi sunt mai darnici cu majorările salariale decât statul.

În 2016, de exemplu, bugetarii vor mai primi un plus de 2,9% la salariu, faţă de 4% în cazul celor de la privat. Proporţia se respectă şi în 2017, precum şi în 2018.

Dacă ne uităm la nivelul întregii economii, salariul mediu al românilor va fi cu 4,5% mai mare în 2015 faţă de acest an. Un român va câştiga în medie 2.380 de lei la final de lună, faţă de 2.280 de lei în 2014.

 

Preluat de pe digi24.ro

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*