Ultimele stiri

INEDIT Stăvilarul descoperit în Piaţa 700 poate fi admirat GRATUIT de timişoreni. Vezi cum arată FOTO

stavilar piata 700

Stăvilarul din timpul imperiului habsburgic, descoperit în urmă cu doi ani în Piaţa 700, în timpul săpăturilor pentru construirea unei noi clădiri pentru birouri, poate fi admirat în toată splendoarea lui. Asta pentru că lucrările de restaurarea a stăvilarului au fost recent finalizate.

Timp de aproape un an, cele aproximativ 150.000 de piese care alcătuiesc stăvilarul au fost curăţate, iar apoi a fost realizată remontarea acestora. Astfel, stăvilarul poate fi admirat de către turişti, şi nu numai, în cadrul unui muzeu în aer liber unic în vestul ţării. Intrarea în muzeul aflat lângă Piaţa 700 este liberă.

Specialiști în conservare și restaurare din țara noastră, Italia și Coreea de Sud au reconstituit ecluza descoperită în Piața 700. Aceștia au folosit doar piesele originale din lemn, cărămidă și piatră, fiecare element al stăvilarului fiind repus la locul său, astfel încât să fie respectat amplasamentul inițiat în cadrul ansamblului.

Vă reamintim că în vara anului 2013, în urma săpăturilor efectuate la fundația celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre din Piața 700, au fost descoperite o serie de vestigii istorice, printre care și un stăvilar construit în secolul al XVIII-lea de către administrația habsburgică, foarte bine conservat. Acesta a fost folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

Foto: Historian & Tour Guide Timisoara

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*