Ultimele stiri

Inspectoratul General pentru Imigrari la zi aniversara

pasaport

Astazi, 7 aprilie a.c., Inspectoratul General pentru Imigrari-SERVICIUL PENTRU IMIGRARI TIMIS sarbatoreste 135 de ani de la atestarea documentara a primului act normativ care reglementa regimul strainilor în România „Legea asupra strainilor“, publicata în Monitorul Oficial nr. 6 din 07.04.1881.

”Primind ordinul de explusiune, strainul va trebui sa arate puntul de la frontiera prin care voiesce sa tréca, si, în casul acesta, i-se va remite o fóie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea sa urmeze, si timpul cât va avea dreptul sa se poprésca în fie-care localitate, pâna la frontiera. În casul de a contraveni la vre-una din aceste dispozitiuni, strainul va fi condus afara din tara prin forta publica”… stipula, la acea vreme, un articol de lege din actul normativ mentionat mai sus.

La scurt timp, a aparut Regulamentul din anul 1900, care prevedea ”Biletul de libera trecere” ca document pentru strainii intrati în România iar în anul 1903, Adunarea Deputatilor a adoptat „Legea asupra organizarii Politiei Generale a Statului”.

De atunci si pâna în zilele noastre, legislatia nationala s-a aflat într-un proces permanent de actualizare în concordanta cu exigentele societatii românesti si mai apoi de armonizare cu reglementarile europene. Politicile actuale din domeniile migratie, azil si integrare a straini în România sunt elaborate astfel încât sa asigure aplicarea legii într-un concept unitar de catre institutiile cu atributii pe aceasta linie.

În prezent, Inspectoratul General pentru Imigrari are în componenta, la nivel central si în fiecare judet al tarii, servicii sau birouri care lucreaza în interesul cetatenilor strainilor si al comunitatii noastre, cu atributii în admisie si reglementarea dreptului de sedere, încadrarea în munca si detasarea strainilor, prevenirea si combaterea sederii ilegale si a muncii nedeclarate, pe teritoriul României.

De asemenea, institutia administreaza sase Centre de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil – la Bucuresti, Timisoara, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Giurgiu, precum si doua Centre de Cazare a Strainilor Luati în Custodie Publica – la Ilfov si Arad.

Primul în Europa, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenta de la Timisoara, administrat de Inspectoratul General pentru Imigrari, a transpus în practica, la nivel international, conceptul de evacuare în regim de urgenta a refugiatilor aflati în pericol de a fi returnati din prima tara de azil în tara de origine.

La sfârsitul primului trimestru al anului 2016, în evidentele Serviciului pentru Imigrari Timis sunt înregistrati un numar de 5989 persoane, dintre care 3730 provin din state terte (cei mai multi provin din Serbia 786, Tunisia 530,Moldova 286, Israel 286,Siria 274 ) si 2259 din state membre UE, SEE si Confederatia Elvetiana (Italia 906, Germania 505, Franta 157, Austria 124).
Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta în judet sunt studii, reintregirea familiei, angajare in munca, activitati religioase,voluntariat, tratament medical, administrator, alte scopuri.
Precizam ca la nivelul Centrului de proceduri si cazare pentru solicitantii de azil Timisoara, s-au depus in primul trimestru un nr. de 69 cereri de azil. Totodata au fost acordate un nr. de 17 forme de protectie internationala iar un nr. de 8 beneficiari ai unei forme de protectie sunt inscrisi intr-un program de integrare.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*