Ultimele stiri

Inundațiile fac în continuare ravagii! ISU Banat, în luptă cu apele

cod galben inundatii

Sudul judeţului Timiş este ameninţat în continuare de ape. Efectivele din componenţă CJSU Timiș, sub coordonarea prefectului judeţului Timiş, Eugen Dogariu, intervin pentru evacuarea apei din zonele afectate și protejarea localităților.

Ieri, la ora 22.00, cele mai mari probleme se înregistrau în localitățile Denta și Rovinița Mare, unde Bărzava şi afluenţii săi au inundat terenul viran şi grădinile oamenilor.

Cele mai multe efective au fost mobilizate în localitatea Denta, unde Bârzava a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de aproximativ 300m, inundând terenul viran, străzile comunei şi 11 gospodării cetăţeneşti. Nivelul apei este de aproximativ 10 cm, dar până în momentul de faţă apa nu a intrat în locuinţele oamenilor. Peste 150 de militari, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră acţionează pentru înălţarea digului cu saci de nisip şi baricadarea locuinţelor. Nu au fost evacuate persoane din această localitate, însă comitetul local pentru situaţii de urgenţă este pregătit şi pentru această măsură.

În Roviniţa Mare, nivelul râului Bârzava este stabil, însă un afluent al său a depăşit nivelul digului de beton şi a inundat 7 grădini şi 3 gospodării cetăţeneşti. De asemenea DJ 588A este impracticabil pe o suprafaţă de 200m, fiind acoperit cu aproximativ 30 cm apă. La faţa locului acţionează pompierii militari şi jandarmii, evacuând apa în aval de canalul râului Bârzava şi consolidând digul cu saci de nisip.

În localitatea Gătaia, nivelul Bârzavei este în scădere. De mai bine de 48 de ore pompierii militari, jandarmii şi poliţistii acţionează pentru revenirea la starea de normalitate. Din cele 5 străzi afectate, doar două mai prezintă probleme de circulaţie, însă cetăţenii s-au întors în totalitate la locuinţele lor, curentul electric a fost conectat şi nu se mai înregistrează probleme. Se acţionează în continuare cu motopompele ISU Timiş şi cele ale Centrului regional şi transfrontalier pentru prevenirea inundaţiilor în vederea îndepărtării apei de pe străzi şi de pe terenurile virane. A fost refăcut terasamentul pe tronsonul de cale ferată dintre localităţile Gătaia şi Voiteg i circulaţia feroviară a fost reluată.

Cu toate că atât nivelul râului Bârzava, cât şi cel al Moraviţei au scăzut cu 15, respectiv 3 cm, efectivele din componenţa CJSU rămân în continuare în alertă, fiind pregătite de intervenţie inclusiv cadrele din turele libere. În paralel cu acţiunile de prevenire şi intervenţie, se acționează pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Până la această oră, datorită profesionalismului și acțiunii prompte a echipajelor de intervenție, în județul Timiș nu s-au înregistrat victime.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*