Ultimele stiri

Inundațiile fac ravagii! ISU Banat e pe fir și pregătit de intervenție

cod galben inundatii

Echipele de intervenție din cadrul CJSU Timiș, sub coordonarea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, intervin în forță în sudul județului Timiș. Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele CJ Timiș, domnul Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a pompelor de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș.

Avertizarea hidrologică ,,cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până în data de 01.08.2014, ora 21.00. În acest răstimp, precipitațiile abundente și scurgerile de apă de pe versanți afectează grav localitățile din sudul și sud-estul județului Timiș.

Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1.5 m adâncime.

„Mai exact, până la ora 17.00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator”, transmit reprezentanții ISU Banat.

Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.

Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.

În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor.

“Autoritățile locale s-au implicat direct în gestionarea situațiilor de urgență din Timiș. Coordonarea intervențiilor a fost inițial asigurată de domnul Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș și ulterior preluată de ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa. La fața locului au sosit și președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Titu Bojin și vicepreședintele CJ Timiș, domnul Călin Dobra. Pentru soluționarea rapidă și eficientă a situației și facilitarea intervenției pompierilor, președintele CJ Timiș a dispus trimiterea în teren a pompelor de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații. Aceste pompe, deservite tot cadrele ISU Timiș, au o capacitate de refulare a apei de 2 ori mai mare decât cele ale pompierilor militari, evacuând aproximativ 2000 mc apă/minut”, mai spun cei de la ISU.

În momentul de față în județul Timiș acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 jandarmi, 23 polițiști de frontieră, 4 echipaje de poliție rutieră și polițiști din zonele afectate.

Autorităţile locale acţionează în comun pentru soluţionarea promtă şi eficientă a situaţiilor provocate de inundaţii, până la această oră nefiind înregistrate victime.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*