Ultimele stiri

Inundațiile în Banat pot fi prevenite cu ajutorul unor hărți. Cât de utile sunt

cod galben inundatii

Măsuri în județul Timiș pentru reducerea riscului de producere a inundații. Administrația Bazinală de Apă Banat anunță că a fost realizate hărți de hazard la inundații în bazinul hidrografic Banat, în cadrul unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană. Cu ajutorul acestor hărți, inundațiile pot fi prevenite prin cunoașterea cât mai precisă a arealelor bazinului hidrografic Banat care sunt supuse hazardelor la inundații.

Tot în cadrul acestui proiect a fost realizat și un plan pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat. Harta de hazard la inundaţii arată limita inundaţiei – adică până unde se poate extinde apa într-un scenariu considerat – şi adâncimea apei la viituri sau viteza apei corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire, adică date referitoare la inundații care se petrec odată la 1000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani, respectiv odată la 10 ani.

Harta de hazard la inundaţii în bazinul hidrografic Banat prezintă zonele inundabile numai din revărsarea cursurilor de apă din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării, totodată constituind un instrument de lucru pentru autorităţi în asigurarea protecţiei bunurilor şi a populaţiei.

Harta de hazard la inundaţii a constituit suportul pentru identificarea scenariilor de amenajare în punctele critice din zonele bazinului hidrografic Banat şi a măsurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii.

Pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor directivelor europene. Prin implementarea măsurilor structurale şi nonstructurale, se urmăreşte, în primul rând, protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora, a obiectivelor socio-economice, precum şi protecţia mediului.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*