Ultimele stiri

Investițiile imobiliare în România au crescut de peste trei ori în primul semestru

Investițiile pe piața imobiliară în România s-au cifrat la 402,4 milioane euro în primul semestru din 2014 și au însumat o suprafață tranzacționată de peste 692.000 mp, fiind în creștere cu 222% (de 3,22 ori) față de prima jumătate a anului trecut și cu 17% față de întregul an 2013, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE, scrie Agerpres.

În total s-au înregistrat 15 tranzacții, cel mai mare număr după 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnată o mai mare diversitate cu privire la tipul și utilizarea proprietăților vândute, precum și în ceea ce privește profilul cumpărătorilor.

Profilul tranzacțiilor a fost destul de divers în termeni de utilizare a proprietății, segmentul de birouri deținând 58% din totalul volumului, tipul proprietăților (proprietățile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumpărătorului (dezvoltatorii și fondurile instituționale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

Totodată, tipul proprietăților a variat de la proprietăți prime, precum Charles de Gaulle Plaza, la proprietăți secundare, precum Auchan Pitești Găvana, sau proprietăți de tip ‘distressed’ (Pic Pitești și Pic Oradea).

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. Restul randamentelor prime au rămas stabile.

Chiria primă a fost relativ stabilă — 60 euro/mp/lună pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/lună pentru spațiile de birouri și 3,8 euro/mp/lună pentru spațiile industriale.

‘Această creștere a volumului de investiții vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, în special spații de birouri și retail în București. Cu randamente atractive, o economie aflată într-un stadiu pozitiv de evoluție și o cerere în creștere de la un trimestru la altul din partea chiriașilor, există suficiente argumente pentru ca alte tranzacții majore să se finalizeze în următoarele 6-9 luni’, a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

Potrivit CBRE, a fost observată de asemenea o creștere a tranzacțiilor cu terenuri în termeni de număr, valoare și tipul de proprietăți vândute.

‘Am identificat trei mari categorii de cumpărători de proprietăți funciare — retaileri (în special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin), care caută să cumpere proprietăți în orașele principale și secundare, ocupanți industriali interesați în parcele de teren pentru dezvoltarea de fabrici (Dr. Oetker, Best Food, Continental) și dezvoltatori imobiliari care achiziționează proprietăți prime în marile orașe pentru proiecte viitoare (NEPI, Globalworth și Kiseleff Development).

Sursa: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*