Ultimele stiri

Klaus Iohannis: Consider că acțiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze

Klaus Iohannis

Candidatul Alianței Creștin-Liberale la președinția României, liderul PNL Klaus Iohannis, își manifestă îngrijorarea față de evoluția situației din Estul Ucrainei și consideră că „acțiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze”.

„Urmăresc cu preocupare ultimele evoluții ale situației din estul Ucrainei și împărtășesc pe deplin îngrijorarea manifestată de aliații noștri americani și europeni”, declară liderul PNL într-un comunicat transmis AGERPRES.

Iohannis subliniază că transformarea estului Ucrainei într-o nouă Transnistrie ar afecta securitatea din regiune.

„Consider că acțiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze, pentru că transformarea estului Ucrainei într-o nouă Transnistrie ar afecta pe termen lung securitatea în regiune. Pentru a evita acest fapt, este necesar că Moscova să oprească transferul de echipament militar și consilieri. În plus, prelungirea și intensificarea conflictului sporește numărul victimelor civile și amplifică tragedia celor prinși în mijlocul luptelor”, menționează Iohannis.

El susține că, așa cum au subliniat miniștrii de externe ai Uniunii Europene, orice livrare de asistență umanitară trebuie să se facă cu respectarea legislației internaționale și numai cu acordul autorităților ucrainene.

„Așa cum au subliniat miniștrii de externe ai Uniunii Europene la reuniunea care a avut loc vineri, 15 august, orice livrare de asistență umanitară trebuie să se facă cu respectarea legislației internaționale și numai cu acordul autorităților ucrainene. Apreciez, totodată, și consensul înregistrat la această reuniune în ceea ce privește continuarea sancțiunilor asumate de Uniunea Europeană și întreprinderea de pași suplimentari dacă va fi nevoie, pentru ca autoritățile ruse să se implice în mod real și activ în de-escaladarea situației din estul Ucrainei”, declară Iohannis, care adaugă că România trebuie să susțină demersurile NATO și UE.

„Demersurile partenerilor noștri din NATO și UE trebuie ferm susținute de România, pentru că țara noastră este direct interesată ca acest focar de instabilitate regională să dispară, că normele dreptului internațional să fie respectate de toate statele din zonă”, mai afirmă Iohannis.

Președinția ucraineană a anunțat vineri că tiruri ale armatei ucrainene au „distrus” în mare parte o coloană de blindate de transport de trupe ce a pătruns pe teritoriul Ucrainei din Rusia în cursul nopții de joi spre vineri.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a dezmințit vineri că o coloană militară rusă ar fi pătruns pe teritoriul Ucrainei.

Sursa: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*