Ultimele stiri

La congresul PPE de la Dublin, unde sunt şi reprezentanţi din Timiş, a fost adoptată o rezoluţie de urgenţă. Despre ce este vorba

Criza Crimeea

În cadrul congresului PPE, de la Dublin, au avut loc discuţii şi despre actuala criză din Ucraina. Reprezentanţii PDL la acest congres, printre care se află şi deputatul de Timiş, Alin Popoviciu, au comunicat că PPE condamnă invazia rusă pe teritoriul Ucrainei şi consideră că aceste acţiuni vor avea consecinţe serioase în relaţia cu Uniunea Europeană.

La această întâlnire PPE a  fost adoptată o rezoluţie de urgenţă în ceea ce priveşte Ucraina şi acţiunile Rusiei.

Rezoluţia prevede:

“1. PPE condamnă puternic invazia trupelor ruseşti pe teritoriul suveran al Ucrainei ca fiind o încălcare a legii internaţionale şi solicită preşedintelui Putin să oprească şi să retragă orice forţe armate ruseşti de pe teritoriul suveran al Ucrainei şi, prin urmare, să permită o soluţionare paşnică a crizei curente, cu respectarea integrală a legii internaţionale.

2. Accentuează că o asemenea agresiune este inacceptabilă şi va duce la consecinţe foarte serioase în relaţiile UE Rusia şi, mai departe, la izolarea în continuare a Rusiei şi la alte măşuri orientate.

3. Cere Rusiei să îşi respecte obligaţiile din tratatele internationale, în primul rând Charterul ONU, Actul Final al OSCE de la Helsinki, ca şi Memorandumul din Budapesta privind asigurarea securităţii în care Federatia Rusa împreună cu SUA şi UK garantează graniţele existente ale Ucrainei. Rusia s-a obligat în acelaşi act să se abţină de la constrângeri economice care au ca scop subordonarea către propriile interese a exercitării de către Ucraina a drepturilor inerente suveranităţii sale.

4. Respinge puternic afirmaţiile Rusiei de discriminare a cetăţenilor vorbitori de rusă din Ucraina şi defaimarea protestatarilor paşnici ca fiind fascişti: acestea sunt toate minciuni răspândite de propagandă, pentru care nu există dovezi. Ianukovici a fost cel care a ordonat atacurile violente împotriva demonstranţilor paşnici şi asasinatele.

5. Condamnă decizia autorităţilor ilegitime din Crimeea de a ţine un referendum cu privire la intrarea în Federaţia Rusă, un asemenea referendum violează Constituţia Ucrainei şi, ca atare, este neconstituţională; reaminteşte ilegitimitatea autorităţilor din Crimeea, alese în circumstanţe neclare în prezenţa forţelor armate.

6. Subliniază că Parlamentul ucrainean, preşedintele interimar şi noul Guvern ucrainean sunt total legitimi, ultimii doi fiind aleşi de un Parlament legitim, ca îndeplinire a acordului din 21 februarie. Arată, de asemenea, că fostul preşedinte Ianukovici a încălcat acordul semnat şi apoi a fugit din ţară.

7. Subliniază importanţa capitală a medierii şi observării internaţionale, întâmpină cu bucurie o posibilă misiune OSCE de aflare a faptelor în Crimeea şi în alte părţi din Ucraina şi arată importanţa crucială a eforturilor internaţionale de promovare; crede că un grup de contact stabilit în OSCE va furniza o platformă utila în această privinţă.

8. Îndeamnă autorităţile ruse să înceapă dialogul cu noul Guvern al Ucrainei, pentru a aborda îngrijorările Rusiei, precum şi privind relaţiile economice şi politice.

9. Subliniază importanța eforturilor internaționale și europene coordonate pentru stabilizarea situației din Ucraina, cere un efort internațional condus de Europa pentru asistarea financiară a Ucrainei cu fonduri din bugetul UE și al instituțiilor internaționale relevante ale UE (BEI, BERD); întâmpină propunerea Comisiei pentru o contribuție UE de aproximativ 11 miliarde de euro; sprijină puternic un mecanism de coordonare al donatorilor globali care să fie inițiat și coordonat de Comisia Europeană, reunind statele membre UE, FMI, Banca Mondială, BEI și BERD ca și alte țări care să aducă un pachet financiar internațional.

10. Solicită Comisiei Europene și statelor membre UE să furnizeze, în afara asistenței financiare, asistență tehnică pentru reforma constituțională, întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției în Ucraina.

11. Salută angajamentul noului guvern ucrainean pentru o agendă de reforme ambițioasă, ce cuprinde schimbări politice, economice și schimbări sociale.

12. Salută concluziile Consiliului de Afaceri Externe extraordinar din 3 martie 2014 și cele ale întâlnirii extraordinare informale a șefilor de stat și guvern din UE din 6 martie 2014, care exprimă atât sprijinul financiar și politic pentru Ucraina, cât și reacțiile către Rusia.

13. Exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern condus de prim-ministrul Arseniy Yatsenyuk și îl încurajează să întărească incluziunea la toate nivelele guvernamentale și să asigure egalitatea tuturor cetățenilor, inclusiv protecția minorităților; salută rolul responsabil jucat de Verkhovna Rada în asumarea întregilor sale funcții constituționale și umplerea vidului politic și instituțional creat prin demisia guvernului și demiterea președintelui; apreciază cumpătarea exercitată de noua conducere ucraineană în fața invaziei rusești.

14. Sprijină puternic partidele membre PPE Batkivshchyna și UDAR, subliniază rolul lor de lideri în transformarea democratică și cursul european al Ucrainei, încurajează conducerea partidelor să își continue cooperarea puternica și să își asume în comun responsabilitatea pentru dezvoltarea democratică a Ucrainei.

15. Își exprimă sincerele condoleanțe pentru familiile victimelor, condamnă puternic toate actele de violență și cere tuturor cetățenilor Ucrainei, împreună cu liderii politici și civici, să acționeze cu cea mai mare responsabilitate în acest moment istoric pentru Ucraina.

16. Accentuează că cei care au comis crime împotriva cetățenilor Ucrainei ar trebui să fie investigați independent și să fie judecați conform legii bazate pe principiile Consiliului Europei; cere stabilirea unei comisii independente care să investigheze, în strânsă colaborare cu Grupul Consultativ Internațional al Consiliul Europei și cu OSCE, încălcările drepturilor omului care au avut loc de la începerea demonstrațiilor.

17. Elogiază ucrainienii, societatea civilă a Euromaidanului şi liderii opoziţiei pentru schimbarea rapidă de putere şi rezistenţa lor civică în ultimele luni şi subliniază că acest protest civic şi popular serveşte ca exemplu şi va marca o cumpănă în istoria Ucrainei.

18. Salută eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko din închisoare şi este convins că eliberarea ei va simboliza sfârşitul justiţiei selective şi motivate politic din Ucraina; laudă demnitatea, curajul politic şi autoritatea pe care le-a demonstrat în mod constant pentru o Ucraină prosperă, independentă şi democrată, precum şi angajamentul ei pentru parcursul integrării europene.

19. Salută faptul că preşedintele interimar nu a semnat decizia pentru legea limbajelor; cere Parlamentului ucrainian şi noului Guvern să adopte o nouă legislaţie, în acord cu obligaţiile Ucrainei conform Cartei Europene pentru Limbajele Regionale sau ale Minorităţilor, care va asigura respectarea drepturilor cetăţenilor din ţară şi utilizarea rusei şi altor limbi ale minorităţilor.

20. Solicită tuturor forţelor politice să lucreze împreună în această clipă critică pentru Ucraina, spre o tranziţie politică paşnică, o agendă ambiţioasă şi bazată pe reforme largi şi un guvern orientat spre standardele europene, să susţină unitatea teritorială a ţării şi să faciliteze soluţiile de compromis pentru viitorul Ucrainei.

21. Reiterează disponibilitatea UE de a furniza, în cooperare cu comunitatea internaţională şi cu instituţiile financiare internaţionale, a asistenţei financiare pe termen lung pentru Ucraina, pentru sprijinirea reformelor Guvernului său.

22. Arată disponibilitatea UE de a semna Acordul de Asociere, inclusiv o DCFTA cât mai repede cu putinţă, începând cu partea politică a AA pe care am putea să o semnăm imediat, aşa cum a fost propus de Consiliul UE; insistă pe semnalele clare care să demonstreze Rusiei că nimic din acest acord nu pune în pericol sau afectează relaţiile cooperative bilaterale de ordin politic şi economic dintre Ucraina şi Rusia; salută recenta recunoaştere din partea Consiliului că acordul de asociere, inclusiv o DCFTA, nu constituie scopul final în cooperarea UE – Ucraina; accentuează în continuare că Articolul 49 TEU se referă la toate statele europene, inclusiv Ucraina, care are o perspectivă europeană şi poate aplica pentru a deveni un membru al Uniunii, în condiţiile în care aderă la principiile democraţiei, respectă libertăţile fundamentale ale omului şi drepturile minorităţilor şi asigură statul de drept; cere semnarea Acordului de Asociere cu Moldova şi Georgia cât mai repede cu putinţă, pe aceeaşi bază.

23. Accentuează importanţa unei surse de energie sigure, diversificată şi disponibilă pentru Ucraina şi, în acest scop, subliniază rolul strategic al Comunităţii Energetice, a cărei preşedinţie, în 2014, este deţinută de Ucraina şi construirea rezistenţei Ucrainei împotriva ameninţărilor energetice care vin din Rusia; reaminteşte de nevoia de creştere a capacităţilor de stocare ale UE şi de furnizare a fluxului invers de gaze din statele membre UE în Ucraina; salută propunerea Comisiei UE de a moderniza sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina ca şi propunerea de a o asista în  plata datoriilor către Gazprom.

24. Solicită Consiliului şi Comisiei să urgenteze discuţiile cu Ucraina referitoare la vize, pentru a avansa pe calea introducerii unui regim lipsit de vize, urmând exemplul din R. Moldova.”

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*