Ultimele stiri

La mulţi ani, doamnelor! Cum este pentru o femeie viaţa în politică? Iată ce au declarat mai multe doamne ale politicii timişene

Flori

Cu ocazia zile de 8 Martie, Timişoara Online a discutat cu mai multe doamne, care fac parte din politica locală a oraşului. Acestea ne-au vorbit despre cum este viaţa într-o profesie predominant masculină. Doamnele din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean ne-au vorbit despre carierele lor. Pentru unele viaţa din politică este înfloritoare, iar ele se simt apreciate şi încurajate de bărbaţii din jurul lor. Altele, sunt de părere că viaţa din  politică nu e una uşoară.

Iată ce ne-au declarat aceste doamne de succes ale politicii locale:

Doamna Ramona Olteanu, consilier local din partea PSD, ne-a spus că viaţa din politică nu este una foarte dificilă, iar din punctul ei de vedere, femeile din politica timişoreană sunt apreciate.

„Din punctul meu de vedere politica nu este grea, dacă ţi-o doreşti. Pentru că, dacă ţi-o doreşti, ţi-o asumi şi în momentul în care intri în politică, tu cam ştii la ce să te aştepţi. Normal că aşteptările sunt poate mai mari, dar eu sunt mulţumită, cel puţin pe plan local, de ceea ce se întâmplă în politica românească. Pe plan local lucrurile merg bine, iar noi suntem apreciate, munca noastră e apreciată şi mă bucur de lucrul acesta.”

Consilierul local din partea PDL,doamna Adelina Tîrziu, are o altă părere despre modul în care decurg lucrurile pe plan local. Aceasta ne-a declarat că de foarte multe ori e greu să te impui, iar de cele mai multe ori politicienii sunt obligaţi să respecte directivele care apar la nivel naţional.

„Politica locală actuală este exact ca şi politica naţională. Chiar dacă încerci să faci ceva, deciziile nu le iei tu, deciziile se iau la nivel naţional şi ni se pun în faţă hotărârile gata luate. E din ce în ce mai greu la ora actuală pentru că politicienii, indiferent de sex, nu mai au nimic de spus la nivel local; se impun, de multe ori, ce decizii trebuie luate în consiliul local, în consiliu judeţean, şi se urmează linia politică a partidului din care faci parte şi atunci e greu să te impui, ca femeie, cu propriile hotărâri.”

Pentru doamna Romaniţa Jumanca lucrurile pe plan politic merg din ce în ce mai bine, iar consilierul local din partea PSD, ne-a spus că şi colegii de partid o încurajează şi o susţin.

„Mi se pare că, pe zi ce trece, politica locală actuală acceptă şi încurajează femeia în politică. Atâta timp cât munceşti, cât eşti  consecvent şi perseverent în acţiunile tale, cred că reuşeşti să izbândeşti. Sunt chiar foarte mulţumită de cum decurg lucrurile în politica actuală şi, pe zi ce trece, suntem încurajate şi susţinute.”

Doamna Maria Saracan, consilier local din partea PDL, crede că femeile ambiţioase, care sunt făcute pentru politică, se vor impune şi vor ajunge foarte sus indiferent că se afla într-o lume a bărbaţilor sau nu.

„Nu mi se pare foarte greu ca o femeie să se impună în politică, dacă este făcută pentru asta şi dacă îi place în ceea ce se implică. Nu vorbesc în nume personal acum, sunt femei foarte ambiţioase şi care au ajuns foarte sus, femei deştepte. Eu nu am alocat foarte mult timp politicii pentru că am şi activităţi profesionale, care îmi ocupă mult timp, şi sunt la un nivel mai modest din punctul ăsta de vedere. În politica locală sunt nişte vremuri mai tulburi acum, aşteptăm să vedem cum se aşează lucrurile. Proiecte, în perspectivă, sunt, dar, deocamdată, realizări nu sunt.”

Pentru consilierul local PNŢCD, Maria Wolf, viaţa din politică a adus şi bune şi rele. Cu toate acestea, ne-a declarat că nu a încercat să intre vreodată în competiţie cu bărbaţii din politică şi că preferă să se concentreze asupra problemelor oraşului.

„Anumite aspecte ale politicii locale, care nu merg bine, au fost deja verbalizate. Sperăm să se îmbunătăţească. Probleme sunt întotdeauna şi, practic, în administraţia locală suntem pentru a rezolva problemele care apar. Nu a fost greu să mă impun în politică, dar nu cred că am încercat acest lucru. Nu am văzut acest lucru ca o concurenţă cu bărbaţii. Mi se pare mult mai important să ai o opinie argumentată, pentru care să te impui. Să te impui pentru o cauză. O cauză care să fie şi dreaptă, pentru care să te lupţi. Nu cred că în administraţia locală ar trebui să te lupţi cu cineva şi să te impui. Tot ce facem, facem pentru binele cetăţenilor. Mi se pare normal să fie aşa.”

Doamna Bianca Gavriliță, consilier județean din parte PSD Timiș, ne-a declarat că este interesant să fii femeie în politica timișeană.

„Nu e greu, dar nici ușor. Este un lucru interesant, fiecare loc și pentru femei în politică, iar bărbații au început să înțeleagă asta. Nu m-am simțit niciodată discriminată.”

 

Material realizat de Dariana Bratu şi Raluca Danci

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*