Ultimele stiri

La parada de ziua națională, Poroșenko promite peste 2,2 miliarde de euro pentru reechiparea armatei ucrainene

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis duminică să aloce în anii următori peste 2,2 miliarde de euro (40 de miliarde de hrivne) pentru reechiparea armatei naționale, angajată de aproape jumătate de an într-un conflict cu rebelii proruși înarmați din estul țării, transmit agențiile internaționale de presă.

„Între 2015 și 2017, avem în vedere să alocăm peste 40 de miliarde de hrivne pentru reînarmare”, a declarat Poroșenko, într-un discurs susținut cu prilejul paradei militare organizate la Kiev pentru a marca declararea independenței țării, în urmă cu 23 de ani.

Potrivit EFE, Poroșenko a apreciat că țara sa „a demonstrat că se poate apăra” și, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul că Ucrainei i s-a impus războiul din afara țării, exprimându-și totodată convingerea că „lupta pentru independență” se va încheia cu victoria ucraineană. „În ultimele șase luni, în lupte grele, s-a născut armata Ucrainei”, a declarat Poroșenko, care a remarcat că în această luptă expresia de „apărător al patriei” a încetat să mai fie un lucru abstract și a căpătat o reală semnificație.

Totodată, potrivit Reuters, șeful statului ucrainean a avertizat că, în viitorul apropiat, țara sa va fi sub amenințare militară constantă. „Este evident că în viitorul apropiat, din nefericire, o amenințare militară constantă va plana asupra Ucrainei. Și trebuie nu doar să învățăm să trăim cu ea, ci și să fim mereu pregătiți să apărăm independența țării noastre”, a spus Poroșenko.

Ucraina a marcat duminică împlinirea a 23 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică cu o paradă militară de proporții la Kiev, la care, în afară de președintele Poroșenko, au participat sute de militari și s-a defilat cu echipament militar de luptă, menționează DPA.

Organizatorii defilării au anunțat că la defilare au participat 1.500 de militari, între care 120 au luat deja parte la luptele de pe frontul de est în zone adiacente fiefurilor rebele Donețk și Lugansk, informează Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*