Ultimele stiri

Laszlo Tokes: Secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea. Vezi reacția premierului, Victor Ponta

laszlo tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarant în Parlamentul European că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor UE pentru obţinerea autonomiei.

Laszlo Tokes a precizat că la Târgu-Mureş a avut loc, luni, o manifestaţie a minorităţii maghiare “împotriva politicii de asimilare a Guvernului român”. Secuii din Ţinutul Secuiesc “sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu”, a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European şi celorlalte instituţii europene să-i ajute pe secui să obţină autonomia.

La rândul său, europarlamentarul PPE Sógor Csaba a declarat că maghiarii vor ca Ţinutul Secuiesc să fie transformat “într-o regiune autonomă cu statut special, cu respectarea integrităţii teritoriale a României”.

“Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice”, a spus Csaba, adăugând că mesajul cheie al demonstraţiei de luni de la Târgu-Mureş este acela că există în continuare “chestiuni nerezolvate” “Comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită Guvernului român să înceapă un dialog”, a mai spus el.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”.

Mitingul de la Târgu Mureş a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti – 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854. CNS a cerut şi aprobare pentru un marş de la monument şi până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureş.

Reacția lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta apreciază că europarlamentarul Laszlo Tokes, care a comparat situaţia minorităţii maghiare din România şi cea a minorităţii din Crimeea, „habar nu are unde e Crimeea” şi că astfel de declaraţii trebuie sancţionate, dar a atenţionat că şi România are proprii extremişti.

„Ştiţi părerea mea despre Tokes, am avut şi procese cu dânsul, dar, din fericire, le-am câştigat. Nu pot decât încă o dată să apreciez faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe Tokes şi că Hunor Kelemen s-a delimitat de manifestări extremiste. Vreau să fim însă corecţi: avem şi noi extremiştii noştri, la Bucureşti, care seara la televiziuni se exprimă la fel ca Tokes, doar că în limba română, aşa că hai să fim atenţi la ai noştri şi, evident, să-i sancţionăm pe ai lor”, a spus Ponta, conform Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*