Ultimele stiri

Lista de compensate amânată din nou. Pacienții amenință cu proteste „radicale”

medicamente

Introducerea tratamentelor de ultimă generaţie pe lista medicamentelor compensate este amânată pentru a treia oară, pentru o dată necunoscută. În 1 aprilie trebuia să intre în vigoare noua listă conform fostul ministrul al Sănătăţii. După ce a demisionat, succesorul lui a spus că nu poate continua proiectele moştenite, fără să le analizeze şi el mai întâi. Asociaţiile de pacienţi ameninţă cu proteste, dacă până la 1 aprilie noua listă nu este gata.

130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inimă aşteaptă de ani buni aprobarea pentru a intra pe noua listă de tratamente compensate şi gratuite.

Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de șase ani. Astfel că bolnavii din România nu au acces la cele mai noi tratamente descoprite în lume.

Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii şi-a încălcat de două ori promisiunileNoul ministru, Nicolae Bănicioiu, vine cu a treia amânare.

„Noi vorbim de niște inițiative ale fostului ministru care au fost afișate în ultima lui săptămână de mandat pe site-ul ministerului. E adevărat, multe dintre ele au întrunit și o parte dintre comentariile și adăugirile actorilor principali din acest segment, dar cred ca necesita o atenție mult mai specială. Repet, ne-am grăbit 24 de ani şi nu am făcut lucruri bune”.

În momentul în care pe lista cu medicamente compensate şi gratuite intră tratamente de ultimă generaţie, statul are de plătit 400 de milioane de lei pentru următorii doi ani.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*