Ultimele stiri

Liviu Dragnea propune o perioadă „de transferuri” pentru primari. Ce partide ar fi avantajate

Partidul Democrat Liberal – parte a Alianţei Creştin Liberale – a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu propunerea vicepremierului Liviu Dragnea ca primarii să poată trece la alt partid, fără să-şi piardă mandatul. La rândul lor, liberalii susţin că măsura este în favoarea PSD. Dar nu doar social-democraţii ar fi beneficiarii unei astfel de legi. Și Călin Popescu Tăriceanu sau Elena Udrea ar putea profita. Mulţi primari au rămas oficial la PNL şi PDL, dar îi sustin pe facţiunile pe care aceştia le conduc, rupte din PNL şi PDL.

Liviu Dragnea susține că foarte mulţi edili l-au rugat să-i ajute cu o lege care să elimine interdicţia de a părăsi partidul pe listele căruia au candidat.

„Ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă, nu ştiu, de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid vor să activeze”, a spus Liviu Drangnea.

Potrivit Digi24.ro, vicepremierul face referire la o măsură similară luată pe vremea guvernării PNL-PDL. Atunci principalii beneficiari au fost democrat-liberalii, iar migraţia primarilor a atins cote îngrijorătoare. PDL şi-a dublat numărul de edili, iar procentul celor care au trecut de la un partid la altul a fost de 27% în 2006 şi 33% în 2007.

Atunci când nu exista nicio condiţie pentru primarii traseişti, procentele erau şi mai mari. În 2003, de exemplu, migraţia a ajuns la 37%. Cu alte cuvinte mai bine de o treime dintre primari au candidat în numele unui partid, apoi au uitat şi de doctrină şi de principii şi au luat urma banilor. Partidul care se afla la putere şi le dădea mai multe fonduri a avut de câştigat.

Opoziţia susţine că măsura va avantaja partidele aflate la putere şi pe cele agreate de premier. Edilii sunt ademeniţi cu fondurile date de Executiv.

„Liviu Dragnea, însoţit de Victor Ponta, umblă din judeţ în judeţ, imitându-l pe Moş Crăciun, păcălindu-i pe primari că are în spate un sac plin cu bani”, a mai spus Ludovic Orban.

Printre cei mai cunoscuţi primari care ar putea beneficia de o astfel de lege este cel al Clujului, Emil Boc. El a rămas în PDL doar pentru a nu-şi pierde mandatul, dar a susţinut fără să se ferească acţiunile şi candidaţii PMP, informează aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*