Ultimele stiri

Locuitorii din zona Gătaia, feriți de INUNDAȚII, după ce digul de protecție a fost înălțat FOTO

Locuitorii din zona Gătaia nu mai trebuie să se sperie din cauza precipitațiilor abundente. Cel puțin astfel de asigurări dau reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat care, din fonduri proprii, au înălțat digul de protecție din orașul Gătaia cu un metru. Acesta a fost fisurat în timpul inundațiilor din anul 2005, iar de atunci, locuitorii din zonă sunt mai mereu inundați.

“A trecut pericolul pentru locuitorii din zona Gătaia. Practic, digurile au fost înălțate cu un metru unde au existat și unde nu, practic le-am făcut din nou. A crescut gradul de siguranță și sub lucrările ulterioare care vor veni pe alte proiecte va crește și mai mult acest grad de siguranță. Ne aflăm la Gătaia pentru a putea vizualiza lucrările făcute de Administrația Bazinală de Apă Banat. Acum, utilajele lucrează la Moravița. De aici, o să ne mutăm la Șemlacul Mic pentru a termina și decolmatarea cursului de apă Moravița din zona respectivă”, a explicat, astăzi, Luci Ervin, directorul ABA Banat.

Prefectul Eugen Dogariu a dat și el asigurări că nu mai existp pericol de inundații în zona Gătaia. „Plecând de la experienţa anului 2005 şi 2014, în ultimele luni s-au făcut foarte multe lucrări, plecând de la înălţarea unor diguri, la crearea unor diguri noi şi decolmatarea şi lărgirea albiilor unor râuri şi pârâuri din această zonă. Sperăm ca pe viitor să mai intervenim şi acolo unde există diguri de beton în aşa fel încât în anii următori să nu mai tresărim când cad cantităţi mai mari de apă în judeţele Timiş şi Caraş. În acest moment am mai putea avea probleme la Denta, unde Bârzava nu este îndiguită, dar se va intra cu utilaje în perioada următoarea. Administraţia de Apă Banat va face acolo lucrări pentru a asigura apărarea împotriva inundaţiilor şi sperăm ca în această zonă, în perioada următoare, să nu mai avem probleme. Se mai lucrează la Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic, la digurile de pe râul Moraviţa”, a declarat Eugen Dogariu.

Anul trecut, 160 de case din zona Gătaia au fost inundate.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*