Ultimele stiri

Maria Grapini solicită Comisiei Europene o mai mare implicare în procesul de eradicare a poliomielitei

Europarlamentarul PC Maria Grapini a adresat, ieri, o întrebare Comisiei Europene, prin care solicită un punct de vedere cu privire la implicarea concretă în cadrul Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei.

„Având în vedere că până la eradicarea bolii nicio țară nu este în siguranță, cum se implică Comisia Europeană ca să fie atins noul obiectiv, eradicarea poliomielitei până în 2018?”, a întrebat Maria Grapini. Europarlamentarul român sprijină Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei, însă atrage atenția că scopul inițial a fost eradicarea bolii până în anul 2000.

„Acest scop nu a fost atins, dar prin Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei au fost imunizați 2,5 miliarde de copii. S-au cheltuit peste opt miliarde de dolari. Acum, e nevoie de încă 500 de milioane de dolari” arată europarlamentarul Maria Grapini.

Pentru a fi atins acest obiectiv este nevoie de o intensificare a angajamentului financiar și politic precum și de o colaborare strânsă între statele membre în materia vaccinării, poliomielita fiind o boală de origine virală extrem de contagioasă care provoacă o paralizie rapidă și ireversibilă.

La sfârșitul anului 2013 s-au înregistrat recrudescențe ale bolii în rândul populației celei mai dezavantajate, fiind detectate cazuri de poliomielită în Siria și în alte țări din vecinătatea Europei, fapt care sporește riscul reapariției acestei boli în Europa.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*