Ultimele stiri

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: „Învățământul românesc suferă de o subfinanțare cronică, structurală și profundă”

marilen pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, este dezampgit de faptul că învățământul din România este unul dintre cele mai proaste finanțate din Europa. „Instituțiile de învățământ din România au sarcina de a gestiona sărăcia distribuită de Guvern. Învățământul românesc suferă de o subfinanțare cronică, structurală și profundă”, avertizează Marilen Pirtea.

Rectorul UVT reamintește faptul că, cu toate că în Legea Educației și prin Pactul pentru educație se prevede alocarea a minim 6% din PIB educației, acest lucru nu a fost pus în practică niciodată. Chiar mai mult, România este departe și de media UE, care alocă în medie 5,25% din PIB educației. „În momentul de față, România se află în cea mai nefastă perioadă din perspectiva finanțării învățământului. Niciodată în ultimii 10 ani procentul din PIB alocat învățământului nu a scăzut sub 3%. Mesajul transmis de Guvern prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru educație este acela că educația nu reprezintă o prioritate națională. Răspunsul „nu sunt bani” este inacceptabil deoarece este vorba de o valoare relativă, nu absolută, iar procentul alocat reprezintă de fapt cât de important este domeniul educației în politica națională”, anunță rectorul Pirtea.

În final, Marilen Pirtea le transmite un mesaj guvernanților, și anume acela că trebuie asumată o finanțare adecvată a educației naționale, pe termen mediu și lung, pentru consolidarea fundației în vederea asigurării unei creșteri socio-economice inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii sociale.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*