Ultimele stiri

Măsuri de monitorizare şi control pentru febra catarală ovină luate de autoritățile locale

Ca urmare a apariţiei în cursul lunii septembrie  anul curent, a febrei catarale ovine (boala limbii albastre), în judeţul Caraş Severin, teritoriul judeţului Timiş a fost  inclus în zonele de protecţie şi respectiv supraveghere pentru această boală.

În 15 localităţi din județul Timiș există suspiciuni de boală, probele pozitive serologic fiind trimise la laboratorul de referinţă al Institutului de Diagnostic pentru Sănătate Animală din Bucureşti.

Boala nu se transmite la om şi nici la animale nerumegătoare. Nu se transmite de la un animal la altul, chiar şi în aceeaşi turmă, decât dacă există la locul respectiv vectorii bolii, respectiv insectele  din genul Culicoides.  Carnea şi laptele nu sunt purtătoare de boală, putând fi consumate fără restricţii, transmit reprezentanții DSVSA.

Sub coordonarea A.N.S.V.S.A. şi în colaborare cu autorităţile locale, s-a stabilit şi pus în aplicare un program de măsuri de monitorizare şi control pentru febra catarală ovină.  Iată care sunt acestea:

– Îmbolnăvirea animalelor trebuie anunţată imediat medicilor veterinari de liberă practică din teritoriu, pentru efectuarea de tratamente în vederea evitării mortalităţii.

– Animalele cu semne de boală se tratează simptomatic şi se supun împreună cu adăposturile acestora şi platformele pentru gunoi de grajd, dezinsecţiilor cu substanţe autorizate, dezinsecţii ce se efectuează de către medicii veterinari sau firmele de specialitate în domeniu.

– Mişcarea (circulaţia) rumegătoarelor între judeţe, se poate face numai după primirea   avizului sanitar veterinar, obţinut prin intermediul medicilor veterinari de libera practică din teritoriu.

– Din zonele de control al bolii (20km în jurul focarelor de boală), rumegătoarele pot fi scoase doar pentru tăiere imediată, în abatoare autorizate, cu condiţia ca, în ziua transportului, animalele să nu prezinte semne de boală.

– Mijloacele de transport trebuie să fie curăţate şi supuse dezinsecţiei, transportatorul având obligaţia de a avea asupra sa pe timpul transportului, documentul de dezinsecţie, eliberat de către medicul veterinar, unitatea sau persoana autorizată pentru efectuarea acestei operaţiuni.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*