Ultimele stiri

Maternitățile din Timișoara se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor împotriva tuberculozei și a hepatitei B

Romania se confruntă cu o lipsă de vaccinuri împotriva hepatitei B și tuberculozei, copiii neputând să fie vaccinați împotriva acestor afecțiuni. Cu aceeași problemă se confruntă și maternitățile din Timișoara de câteva luni.

„Vaccinarea nou-născuților pentru tuberculoză se realizează în primele 5 zile de la naștere. În ceea ce privește vaccinul pentru hepatita B, acesta se face în primele 24 de ore de viață. De câteva luni lipsesc cele două vaccinuri din maternități. Nu ne putem permite ca națiune, ca sistem de sănătate, să facem așa ceva. Maternitățile trebuie să ia măsuri de siguranță. Cele două vaccinuri, pentru TBC și hepatita B, sunt extrem de importante. Cele două boli mai sunt numite și bolile sărăciei. În funcție de aceste două vaccinuri, schema medicală de imunizare, de vaccinare a nou-născutului, este dată peste cap. De ce lipsesc aceste două vaccinuri din maternități? Banii și atenția ar trebui să se îndrepte nu pe tablete, nu pe sport, ci pe salvarea vieții copiilor „, a afirmat Georgeta Rus.

De cealaltă parte, consilierul județean Flavia Marinconi a afirmat că nu este pentru prima dată când maternitățile se confruntă cu o lipsă a celor două vaccinuri: „Nu este prima dată când vaccinul BCG lipsește la noi.  S-a mai întâmplat și în anul 2012 când a fost adus din Danemarca. Cel de-al doilea vaccin, contra hepatitei B, se aduce tot din altă parte. Măsura care se poate lua este ca la sfârșitul anului, pentru anul viitor, să se organizeze licitația în timp util pentru procurarea acestor vaccinuri”.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*