Ultimele stiri

Mini-concert surpriză în Piaţa Operei, în semn de solidaritate cu Corul Regal din Olanda alungat de poliţiştii locali FOTO

Cvartetul de coarde timişorean Capricioso a susţinut, astăzi, în jurul orei 13.30, un concert gratuit, cu repertoriu-surpriză, în faţa trecătorilor din Piaţa Operei. Evenimentul şi-a propus să celebreze libertatea de manifestare a evenimentelor culturale în beneficiul timişorenilor şi importanţa accesului deschis tuturor la artă. El vine ca răspuns la faptul că reputatului Cor Regal Venlona din Olanda nu i s-a permis să susţină un concert gratuit în centrul oraşului ce se doreşte capitală culturală europeană în 2021.

Astel, cei patru membri ai Cvartetului Capricioso se solidarizează cu artiştii olandezi alungaţi de poliştii locali din Piaţa Operei pe motivul lipsei unei autorizaţii în urmă cu câteva zile şi susţin ideea că un eveniment muzical de calitate trebuie să fie deschis tuturor. Chiar şi celor cărora nu le permite timpul sau banii să vină într-o sală de concerte special amenajată.

„Credem că frumuseţea unui act de cultură stă uneori şi în modul spontan în care se întâmplă. În toate marile oraşe europene găseşti muzicieni extraordinari care cântă în pieţe publice sau în staţii de metrou. A asculta un mini-concert live, susţinut fără prea multă regie şi cu siguranţă fără demersuri birocratice prealabile, ţine de atmosfera oricărui centru cultural. Vrem să credem că asta se poate şi în Timişoara, fără intervenţii brutale din partea poliţiştilor prea zeloşi.”, declară membrii Cvartetului.

„Prin acest concert am vrea să anulăm măcar un pic din sentimentul de jenă pe care credem că mulţi timişoreni l-au avut când au aflat despre cum au fost trataţi coriştii olandezi când au vrut să susţină un concert gratuit în centrul oraşului, să ne exprimăm solidaritatea cu muzicienii cărora nu li s-a permis să ofere un cadou minunat comunităţii locale.”, mai spun cei patru artişti.

Cvartetul Capriciosoexistă din 2010 şi este format din muzicieni ai Opere Române din Timişoara: Cristian Dragalina (vioara I), Sonia Ionescu (vioara a II-a), Traian Mişcu (violă) şi Andrei Şaramet (violoncel).

După concert, în Piaţa Operei şi-a făcut prezenţa şi primarul Nicolae Robu. Nu suntem într-o ţară a nimănui, ci într-o ţară cu legi. Orice eveniment în stradă, potrivit legii, pe domeniul public trebuie să aibă autorizaţie. Nu e chiar aşa că într-un oraş, într-o ţară civilizată fiecare face în stradă ce doreşte, e o lege care reglementează toate aceste lucruri. Noi suntem foarte deschişi şi evident că în momentul în care eu am fost sesizat am spus să fie lăsaţi să cânte. Nu-i amendează nimeni, nu suntem într-un oraş în care să se facă o pasiune din a amenda. Niciunde nu poate să meargă oricine şi să se apuce să cânte în stradă”, a precizat Nicolae Robu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*