Ultimele stiri

Ministrul Finanţelor: Cota unică se menţine la 16% în acest an, dar de anul viitor s-a putea păstra doar la firme

Cota unică va fi menţinută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populaţie se va reveni la cota progresivă, ca soluţie de relaxare fiscală, dacă spaţiul bugetar o va permite, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

“Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă şi are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menţine cota unică în 2014″, a spus Petrescu la Antena3.

Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% şi 16 %.

Ministrul Finanţelor a explicat că relaxarea fiscală pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica dacă nu există un spaţiu bugetar, întrucât există o legea care prevede că “dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc”.

“În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a continuat Petrescu.

Aceeaşi filozofie se aplică şi în cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentule şi a neimpozitării profitului reinvestit, măsuri pentru care se realizează în acest moment diferite scenarii şi analize.

“Din câte ştiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe şase luni, va avea un impact bugetar de circe 2 miliarde lei”, a mai spus Petrescu.

Noul ministru al finanţelor nu este de acord cu o amnistie fiscală, chiar dacă o astfe de măsură ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scrut, arătând că astfel de practici slabesc conformare voluntară pe termen mediu şi lung,

“Dacă vrem să avem o creştere a colectării pe termen mediu şi lung, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană, va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp ca să facem asta în mod sustenabil”, a adăugat Petrescu, scrie Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*