Ultimele stiri

Miriştile incendiate, mai multe decât în anii precedenţi. Amenzi pentru făptaşi: zero

O problemă mai veche a autorităţilor locale a fost adusă din nou în discuţie, astăzi, în cadrul Colegiului Prefectural Timiş. Avându-l în frunte pe subprefectul Zoltan Marossy, reprezentanţii colegiului au dezbătut problema miriştilor incendiate din judeţ, care pot provoca numeroase daune.

Conform reprezentantului ISU Banat, situaţia din acest an este una mai serioasă decât anul trecut, ajungându-se la un număr de peste 100 de incendii sesizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Mai mult, la fel ca în anii precedenţi, aplicarea de amenzi proprietarilor care dau foc miriştilor pentru a le curăţa este aproape imposibilă deoarece aceştia pleacă de la faţa locului şi nu îşi recunosc fapta. Astfel, deşi numărul incendiilor de acest tip a crescut, anul acesta nu s-a dat nici măcar o amendă.

Subprefectul a luat şi el cuvântul pentru a vorbi despre această problemă afirmând: „Este o problemă care trebuie tratată mai radical. Până ajunge echipa de pompieri, toată lumea a plecat (…) Problema este tot mai supărătoare pentru că, pe de-o parte noi, am solicitat deţinătorilor, în primul rând, să se păstreze cât de cât curăţenie pe mirişti, iar arderea este de vreo 15 ani ilegală. Este cert că nu poţi să faci ordine decât dacă îţi impui o prevedere legislativă. Având în vedere că în această activitate intervine o colaborare a mai multor instituţii este important să găsim acea modalitate prin care să facem acest lucru”.

De asemenea, Zoltan Marossy a afirmat că se pune problema unei schimbări legislative, prin care se va trece de la amendare la înregistrarea tuturor suprafeţelor care au fost arse, iar pe acestea se va aplica o penalitate la APIA.

Subprefectul a mai spus că singurul caz în care arderea ar fi acceptată este acela în cazul terenurilor infestate, dar că, atunci, este nevoie de întocmirea unui dosar.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*