Ultimele stiri

Moschea descoperită în centrul Timișoarei, în pericol de a fi distrusă. Ce se întâmplă cu baia turcească din Piața Libertății

santier piata libertatii

Semnal de alarmă tras de arheologul Florin Drașovean, care a condus șantierul arheologic din Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, acolo unde a fost descoperită o Moschea Sultanului Biruitor. Din păcate, autoritățile locale nu sunt prea interesate să o protejeze, astfel că aceasta se află într-o stare avansată de degradare.

„Noi am făcut o serie de adrese pe care le-am adresat inclusiv Primăriei Timișoara încă din luna martie. Adresele au fost reiterate atrăgând atenția asupra stării de conservare foarte precare a zidului moscheii. Din păcate, lucrurile nu s-au mișcat și, în acest moment, dacă mai trece și iarna peste aceste ziduri, practic propunerea noastră de a fi conservate și puse în valoare, se va risipi. Vom aduna zidurile cu lopata”, a precizat, astăzi, arheologul Florin Drașovean.

La fel se întâmplă și cu un alt vestigiu arheologic descoperit în centrul Timișoarei. Este vorba despre baia turcească din Piața Libertății, care, în acest moment, este acoperită cu o folie de plastic. Primarul Nicolae Robu a încercat, la începutul lunii noiembrie, să se apere spunând că „e o problemă care mă depășește, așteptăm aviz de la Ministerul Culturii”.

Însă arheologul Victor Bunoiu, de la Direcția pentru Cultură Timiș, îl contrazice pe Nicolae Robu și spune că soarta băii turcești este în mâna Primăriei Timișoara. În luna martie a acestui an, arheologul Radu Mihăilescu spunea că există o variantă de a pune în valoare baia prin „scufundarea” pardoselii pieței cu 50 de centimetri, astfel încât să poată fi prezentat un fragment din zidurile descoperite în Piața Libertății.

„Prin raportul de cercetare care a fost înaintat de Universitatea de Vest Direcției Județene pentru Cultură și care a fost aprobat de Comisia Națională pentru Arheologie, a fost propusă punerea în valoare a băii în varianta înaintată de Radu Mihăilescu în primăvară, acea variantă „scufundată”. În acest moment, acea variantă este pe masa de lucru, trebuie modificat proiectul tehnic, dar acum nu avem acest proiect modificat. Echipa de arhitecți din cadrul primăriei, Radu Mihăilescu trebuie să întocmească proiectul, nu știu de ce nu l-a întocmit”, a explicat Victor Bunoiu.

Foto: Timpolis

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*