Ultimele stiri

Nicolae Robu, pasibil de amendă! De ce ar putea plăti edilul 5.000 lei

Nicolae Robu

Nu doar majoritatea consilierilor locali nu și-au depus rapoartele anuale obligatorii. Nici primarul Nicolae Robu nu și-a îndeplinit această îndatorire, și, se pare că deși consilierii locali nu pot fi sancționați, primarul este pasibil de amendă. O susține Asociația Pro Democrația, care spune că edilul Timişoarei, Nicolae Robu, ar putea încasa o amendă de până la 5.000 de lei din partea prefectului judeţului Timiş.

Amenda pe care primarul ar putea să o primească este pentru că nu a depus, în 2014, un raport privind „starea economică, socială şi de mediu” a Timişoarei. Reprezentanţii Pro Democraţia susțin că prin Legea 215/2001, primarul are obligativitatea de a prezenta, anual, în primul trimestru, în Consiliul Local Timişoara acest raport. Deși anul trecut primarul a prezentat un astfel de document, se pare că anul acesta a omis să o facă.

“Cel puţin în cazul „raportului primarului privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale”, raport care trebuie prezentat consiliului local în primul trimestru al fiecărui an, Legea 215/2001, articolul 118 din cadrul capitolului XI „Contravenţii şi sancţiuni”, alineatul (1), litera d), prevede:„(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte: neprezentarea de către primar sau preşedintele consiliului judeţean a rapoartelor prevăzute de lege, din culpa lor;”, transmit cei de la Asociația Pro Democrația.

Cel care ar trebui  să-i aplice lui Robu sancțiunea de 5.000 de lei ar fi Instituţia Prefectului Timiş.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către prefect, în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local”, mai spun cei de la Pro Democrația.

În ceea ce privește monitorizarea consilierilor locali și a raporturilor de activitate depuse de aceștia, Asociația arată că aleșii au fost descurajați să-și depună rapoartele chiar de către președintele de ședința de CLT de la începutul anului. Atunci, Ciprian Jichici susținea:

„În bunul spirit al legilor româneşti, legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, nu precizează nici un fel de sancţiune în cazul în care acest raport nu este depus.”

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*