Ultimele stiri

Norman Manea, în dialog cu timișorenii la Universitatea de Vest

norman manea

Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York, s-a aflat ieri la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul turneului național de întâlniri cu cititorii, cu prilejul lansării volumului Plicuri şi portrete.

Cu acest prilej, a avut loc şi proiecţia filmului „Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Publicul numeros a fost format din profesori, elevi, studenți și membri ai comunității locale. Profitând de ocazie, aceștia i-au adresat întrebări referitoare la literatura și limbajul exilului, la viața și scrierile sale, la situația actuală tensionată din Europa.

De-al lungul carierei sale, Norman Manea a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. În anul 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În anul 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Norman Manea se numără, alături de Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu şi Varujan Vosganian, printre scriitorii propuși anul acesta de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel pentru literatură.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, Revista Orizont și Editura Polirom.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*