Ultimele stiri

Norul de praf saharian, analizat de Universitatea Politehnica din Timișoara! Ce s-a descoperit

praf saharian

Norul de praf saharian, care la începutul lunii aprilie a iscat panică în mai multe țări din Europa, a fost amplu analizat de cercetătorii de la Universitatea Politehnica din Timișoara. Și asta pentru că instituția de învățământ superior din orașul de pe Bega este parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO), din care mai fac parte și Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Reţeaua se fundamentează pe utilizarea unor instalaţii de teledetecţie active şi pasive care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere.

În aceste zile, Europa a fost supusă unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni în atmosfera terestră de particule minerale de origine sahariană. Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie 2014 în Sahara, particulele fiind portate de cicloane spre Euopa de Vest şi Centrală, apoi spre Europa de Est. Asemenea fenomene au repercursiuni cumulate asupra sănătăţii populaţiei, siguranţei aviaţiei, funcţionării instalaţiilor ce valorifică energia solară şi nu numai! Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate în multe ţări.

În acest context, Laboratorul  multifuncţional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării a pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf la nivelul Timişoarei, respectiv la nivel naţional. Astfel, s-a ajuns la concluzia că fenomenul a fost mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale.

“Studiile preliminare arată importanţa acestor fenomene naturale şi necesitatea unor cercetări aprofundate care reunesc deopotrivă măsurători de laborator dar şi campanii de teren. Astfel, o serie de proprietăţi fizico-chimice precum mărimea particulei, starea suprafeţei, forma, compoziţia chimică etc.  pot constitui subiecte de cercetare de maximă importanţă din moment ce la nivel mondial sunt înregistrate tot mai numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular, cauzate de calitatea precară a aerului”, spune Ioana Ionel, directorul al Centrului de Cercetare pentru Mașini și Echipamente Termice, Transporturi și Combaterea Poluării.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*