Ultimele stiri

FOTO Noul Mitropolit al Banatului a fost întronizat de Patriarhul Daniel, astăzi UPDATE: MII de oameni s-au înghesuit la catedrală

Ioan Selejan, noul Mitropolit al Banatului, va fi instalat oficial în funcție, astăzi, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La ceremonie, care urmează să înceapă în jurul orei 11.30, va participa și Patriarhul Daniel.

IPS Ioan Selejan a ajuns ieri la Timișoara, cu avionul, fiind așteptat la aeroport de către Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș. În cadrul ceremoniei de la catedrală, de astăzi, va fi citită gramata de numire a noului arhiepiscop și mitropolit, întocmită de cancelaria Sfântului Sinod și aprobată de Patriarhul României.

Tot astăzi, de la ora 14.00, Patriarhul Daniel va primi titlul de cetățean de onoare al județului Timiș.

UPDATE: Înghesuială mare, astăzi, la Catedrala Mitropolitană, unde mii de persoane s-au adunat ca să participe la liturghia săvârșită înainte de ceremonia în timpul căreia Ioan Selejan, noul Mitropolit al Banatului, va fi întronizat. Cinci credincioși au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău în catedrală. Clopotele catedralei bat de aproape o oră, de când s-a terminat slujba de liturghie.

Ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Banatului a fost oficiată de Patriarhul Daniel și încă 17 preoți. După citirea gramatei sinodale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan însemnele mitropolitane: Mantia Arhierească, Crucea pectorală, Engolpionul, Camilafca cu cruce şi Cârja mitropolitană, iar apoi l-a condus pe noul mitropolit în tronul arhieresc, întronizându-l ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

„Iubiţi fii duhovniceşti ai Banatului, am răspuns astăzi chemării frăţiilor voastre şi a Sfântului Sinod de a veni aici pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu în care au slujit atâţia ierarhi sfinţi, printre care şi Sfântul Iosif de la Partoş. Vin cu dorinţa sinceră şi sfântă de a fi slujitorul lui Dumnezeu şi al frăţiilor voastre. Aveţi aici un distins corp universitar care a pregătit atâţia fii ai neamului nostru românesc, iată una din bogăţiile Banatului. Împreună cu cei care slujesc la altarul şcolii, cu preoţii din parohii, cu autorităţile locale, aş dori să-mi unesc truda mea spre binele Bisericii şi al neamului”, a menţionat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*