Ultimele stiri

O biserică de lemn construită în urmă cu 233 de ani s-a făcut scrum în judeţul Timiş

biserica din satul Povergina

Biserica de lemn de la Povergina (Timiş), inclusă în patrimoniul naţional, a fost distrusă aproape în totalitate de incendiul de luni, acoperişul şi interiorul de lemn, inclusiv picturile datând din secolul al XVIII-lea, fiind mistuite de focul provocat, cel mai probabil, de incendierea miriştilor.

Foto: radiotimisoara.ro
Cele trei echipaje de pompieri care au intervenit la incendiul izbucnit la biserica de lemn de la Povergina, aflată în patrimoniul naţional, au reuşit să stingă focul după mai multe ore, însă acesta cuprinsese întregul lăcaş de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Biserica a ars aproape în totalitate, rămânând fără acoperiş, dar şi fără interiorul construit, de asemenea, din lemn. Practic, din lăcaşul de cult au mai rămas pereţii, care nu au ars întrucât erau tencuiţi cu pământ.
Potrivit pompierilor, cel mai probabil flăcările s-au extins la biserică după ce localnicii au dat foc miriştilor din apropiere, necontrolat, pentru igienizare.
În acest caz a fost deschisă o anchetă, pentru a se stabili cu exactitate cauzele izbucnirii acestui incendiu.
Potrivit administraţiei locale din Făget, biserica de la Povergina era asigurată de statul român şi avea documentaţia pregătită pentru a fi restaurată în cursul acestui an.
Incendiul a izbucnit luni după-amiază, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş spuneau că acolo au fost trimise trei echipaje, două autospeciale cu apă şi spumă de la Făget şi una de la Lugoj.
Lăcaşul de cult se află în satul Povergina, care aparţine de oraşul Făget din judeţul Timiş, şi făcea parte din patrimoniul naţional. Biserica era construită din bârne de lemn, cu acoperiş de şindrilă, iar pereţii au fost tencuiţi cu pământ.
Biserica a fost construită în anul 1782, iar pictura din interior, care a fost mistuită de flăcări, datează din aceeaşi perioadă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*