Ultimele stiri

O furtună solară ar fi putut arunca Pământul în întuneric

În 2012, o puternică furtună solară a ratat Pământul cu puțin și ar fi putut perturba toate circuitele electrice și „trimite civilizația contemporană în secolul al XVIII-lea”, a făcut cunoscut NASA, citată de AFP.

Furtuna, care a avut loc pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a ratat Terra cu puțin, potrivit unui comunicat al Agenției spațiale americane, publicat miercuri pe site-ul său.

„Dacă erupția ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Pământul ar fi fost în prima linie”, a subliniat cercetătorul Daniel Baker de la Universitatea din Colorado.

Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a putut să observe cu mare exactitate desfășurarea acesteia, permițând oamenilor de știință să tragă concluzia că furtuna din 2012 a fost la nivelul celei din 1859.

Academia de Științe a Statelor Unite a apreciat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Pământul, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari și ar provoca pagube de o amploare neobișnuită.

Furtunile solare pot afecta cu ușurință rețelele electrice și întrerupe comunicațiile, internetul, transporturile aeriene sau orice alt sistem care se bazează pe electricitate.

Furtunile solare iau naștere la suprafața Soarelui. Aceste explozii sau ejecții de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spațiu cu viteză mare.

Vânturile solare încărcate cu puternice radiații ce rezultă în urma acestor ejecții de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacționează cu câmpul magnetic terestru.

Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Pământul în următorul deceniu, potrivit fizicianului Pete Riley care a publicat la începutul anului un articol în legătură cu acest subiect în revista Space Weather.

Sursa: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*