Ultimele stiri

O nouă primărie din Timiș, amendată pentru nereguli pe listele electorale

Două noi amenzi și un avertisment în Timiș, în urma unor controale efectuate de Filiala Vest a Autorităţii Electorale Permanente. Primăriile luate în vizor de BEC sunt Primăria Otelec și Primăria Banloc.

Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014, un număr de 84 de controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 33 de sancțiuni, 21 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 21.000 lei, iar 12 prin avertismente.

Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente a aplicat un număr de 3 sancțiuni: 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei și un avertisment, pentru încălcarea art. 50, lit. a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în Timiș, Primăria din Otelec a fost sancționată cu două amenzi de câte 1.000 de lei, iar Primăria din Banloc a primit un avertisment.

Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele elector ale permanente, complementare și speciale;verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greşite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Președintele României, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*