Ultimele stiri

O premiera in invatamantul medical romanesc la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara

umf timisoara

Inaugurarea Laboratorului de Simulatoare a Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

In ultimii ani, Facultatea de Medicina Dentara a trecut printr-un amplu proces de modernizare menit sa o mentina in fruntea clasamentului facultatilor de profil din Romania. Specialitatea medicinei dentare este una extrem de complexa si care necesita dotari costisitoare. Astfel, conducerea UMF Timisora a luat decizia de modernizare a capacitatilor de simulare si tratament a facultatii in vederea adaptarii la noile tehnologiii introduse si la situatia pietii muncii din romania.
Prin urmare, in ultima perioada s-au investit sume considerabile in dotarea cu unit-uri dentare noi la disciplinele clinice, cu un nou computer tomograf si aparatura de mici dimensiuni.
In urma cu un an s-a luat decizia de reutilare a laboratorului de simulatoare din cadrul disciplinei de protetica dentara, laborator menit sa pregateasca trecerea la tratamente pe pacient a studentilor de la facultatea de medicina dentara. Datorita faptului ca manoperele de medicina dentara necesita abilitati practice deosebite este imperios necesar ca ele sa fie dobindite pe un simulator inainte de trecerea la pacient.

Noul laborator este dotat cu 24 pozitii de lucru care permit desfasurarea simultana a stagiilor cu 3 grupe de studenti, fiind adaptat la numarul in crestere a celor care studiaza aceasta specialitate. Investitia a fost de peste 130.000 euro, din fonduri proprii ale UMF. De asemenea, laboratorul este dotat cu tehnica de calcul moderna care permite urmarirea simultana de catre studenti a demonstratiilor cadrelor didactice, cu sisteme de aspiratie, cu micomotoare si lumini care reproduc exact lucrul pe un unit dentar cu pacienti. Astfel se pot dobindi cunostinte si abilitati care in lipsa unui astfel de laborator ar fi necesitat timp si riscuri mult mai mari. Dat fiind faptul ca romania are un excedent de medici stomatologi in marile orase, gasirea unui numar adecvat de pacienti este o provocare pentru studenti. Existenta unui astfel de laborator poate compensa si aceste lipsuri.
Laboratorul poate fi utilizat si pentru desfasurarea de cursuri postuniversitare deoarece permite efectuarea de simulari complexe, putand fi conectat direct la baza de date a computer-tomografului si la sala de chirurgie a disciplinei de implantologie. Aceste cursuri se adreseaza medicilor specialisti.
Astfel, in laborator se pot desfasura cursuri destinate multor specialitati ale medicinei dentare, si va putea fi si inchiriat pentru diferite evenimente organizate de societati sau companii, generand venituri care sa amortizeze investitia.
Nici o alta universitate din tara nu dispune de o astfel de dotare complexa si integrata.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*