Ultimele stiri

Obama ameninţare contra lui Putin: „Dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe…”

Vladimir Putin

Preşedintele american Barack Obama l-a îndemnat marţi seara pe omologul său rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să accepte planul de pace pentru Ucraina pe care liderii europeni îl vor prezenta miercuri la Minsk, în Belarus, relatează CNN.

Obama a subliniat „importanţa de a profita de oportunitatea reprezentată de negocierile dintre Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina în vederea ajungerii la o soluţionare pe cale paşnică” a violenţelor din estul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Preşedintele american a declarat luni că nu a decis încă dacă să trimită sau nu armament şi echipament forţelor ucrainene, insistând că doreşte soluţionarea pe cale diplomatică a crizei. El a apreciat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cancelarul german Angela Merkel, că şansele unei soluţii militare în Ucraina sunt „slabe”.

„Dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte”, l-a avertizat Obama lui Putin, potrivit Casei Albe.

Uniunea Europeană şi Washingtonul au decis să nu trimită un ajutor „letal” Ucrainei, în pofida unor îndemnuri ale unor congressmeni din ambele tabere şi ale unor foşti oficiali din cadrul administraţiei americane de a trimite armament forţelor guvernamentale asediate de rebelii proruşi în estul Ucrainei.

Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au întâlnit cu Putin la Moscova, la sfârşitul săptămânii, într-o încercare de a ajunge la un acord de pace, dar fără rezultat.

Europenii vor încerca acest lucru din nou, miercuri, în capitala belarusă Minsk.

Preluare:Gândul.info

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*