Ultimele stiri

Operaţie SPECTACULOASĂ la Timişoara. Medicii au operat un pacient cu cancer cu…ROBOTUL. Cât de scump este echipamentul medical

robot operatie

Pacienţii din vestul ţării diagnosticaţi cu cancere pelviene, care au nevoie de o intervenţie chirurgicală, vor fi operaţi la Spitalul Judeţean Timişoara cu robotul. Astfel, medicii chirurgi vor sta confortabil pe scaun şi vor putea să-i opereze pe bolnavi manevrând braţele echipamentului medical unic în Europa de Est, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Robotul a fost achiziţionat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara pentru Clinica II Chirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara printr-un proiect european de patru milioane de euro.

Astăzi, o echipă de medici, coordonată de Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie, a realizat prima operație cu robotul chirurgical de ultimă generație si de înaltă tehnologie și performanță. Medicii timişoreni au fost ajutaţi de profesorul Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

“Robotul DaVinci are vedere tridimensională, un capăt manipulat care reproduce mişcările unei mâini umane. Cu ajutorul acestui robot, disecţiile în spaţii restrânse se fac cu mai mare uşurinţă, deci rezultă gesturi mai precise. Chirurgul este mai relaxat şi mai odihnit pentru că stă frumos pe un scaun în timp ce operează, iar tremurul natural al mâinii este eliminat prin chirurgia robotică. Acest robot permite realizarea de operaţii de mai mare fineţe”, a declarat profesorul Irinel Popescu.

Pentru a ştii să opereze cu robotul unic în Europa de Est, mai mulţi medici chirurgi timişoreni au fost trimişi la stagii de pregătire în Strasbourg.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*