Ultimele stiri

Ordonanța de urgență ce ciuntește Legea Educației! Început de campanie electorală?

elevi liceu

Guvernul Ponta a adoptat în ședința din 26 iunie o Ordonanță de Urgență care aduce mai multe modificări Legii Educației Naționale. Aceasta a fost publicată marți și în Monitorul Oficial. Conform acesteia, printre altele, acum se poate organiza o a treia sesiune de BAC, elevii fără bacalaureat se pot pregăti la facultate, sau se vor putea organiza doctorate la formele de învățământ cu frecvența redusă.

Practic ordonanța ciuntește Legea Educației și le permite celor care nu dau doi bani pe școală „să-i calce în picioare” pe cei care și-au dat cu adevărat interesul în procesul educațional. Tocmai în acest context, ordonanța de urgență a stârnit o serie de nemulțumiri în sistemul educațional, fiind aspru criticată:

„Dacă în anul 2014 suntem capabili să gândim așa ceva pentru viitorul României, din păcate vă spun că sunt dezamăgit și cu siguranță tinerii cu care mă voi întâlni și copiii mei nu vor studia într-o asemenea țară. La un moment dat, am făcut parte dintre cei care au gândit aplicarea Legii Educației Naționale și din păcate nu a mai rămas mult din acea lege și dezamăgirea pentru mine este una mare. Dacă nu tragem un semnal de alarmă acum, ne vom întoarce înainte de anii 1990”, a declarat consilierul județean Marin Popescu, fost inspector școlar general.

Cei care au votat pentru modificările aduse Legii Educației sunt acuzați și de faptul că învârt interese personale, politice și financiare în jurul acestei ordonanțe de urgentă.

„În România anului 2014 nu se dorește ca cetățeanul să fie foarte bine educat. O dovedește noua ordonanța de urgență care modifică o lege și nu aduce plus valoare, ci aduce interese ale oamenilor politici”, a mai declarat Marin Popescu.

Întrebat de TimișoaraOnline, dacă această ordonanță ar putea avea legătură și cu faptul că în scurt timp va fi demarată campania electorală, iar tinerii absolvenți de liceu reprezintă o mare masă cu decizie de vot, Marin Popescu a răspuns:

“Da și nu. Pe cei care sunt implicați în educație îi interesează mai puțin campania electorală, dar poate după această ordonanță ar urma una care ar mări subtil salariile și atunci ar putea fi un preambul al campaniei electorale. Dar din păcate s-ar putea să fie un atu de a susține campania prezidențială, mai ales dacă mă gândesc la a treia sesiune de Bacalaureat. Iată o marjă electorală, care ar putea vota pentru cei care i-au dus în mediul universitar. Aș putea spune că este o rată chiar subtilă de șomaj pentru că cei care nu au luat Bacalaureatul sunt în zona șomajului și nu mai pot fi raportați în zona șomajului din România pentru că se vor găsi în mediul universitar.(…) probabil vor urma și alte etape ”

Noua ordonanță nu ar duce doar la modificare sistemului educațional, ci la întreg sistemul național. Practic, cetățenii cu adevărat competenți nu se vor mai putea diferenția de cei care au stat pe băncile scolii doar pe banii statului, fără, însă, a aduce vre-un aport în acest sens, iar posibilitatea ca puținele locuri de muncă să fie ocupate de oameni incompetenți, crește.

Cel mai probabil Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Ponta va fi contestată în cel mai scurt timp la Curtea Constituțională, de către cei care o blamează.

Ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial poate fi urmărită AICI.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*