Ultimele stiri

Parcul Rozelor devine „Parcul Inimilor Fericite”. Cum pot beneficia timișorenii de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular

campania parcurile inimilor fericite

Timișorenii își pot evalua gratuit sănătatea inimii, în perioada 14-19 octombrie, în Parcul Rozelor, unde va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale. Astfel, cetățenii vor putea beneficia de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului.

Medicii prezenți la eveniment le vor face timișorenilor și recomandări cu privire la cele mai bune modalități prin care pot avea o inimă sănătoasă. De asemenea, în apropierea punctului de informare va fi amplasată o inimă 3D de doi metri cu ajutorul căreia oamenii prezenți la eveniment vor putea vedea cum funcționează acest organ vital, dar și care este impactul fibrilației atriale asupra inimii.

Săptămâna trecută medicii au consultat la Cluj-Napoca peste 520 de persoane, dintre care 7 % au fost diagnosticate cu fibrilație atrială, iar 55 % prezentau un risc crescut de a dezvolta boli cardiace. Demersul face parte din campania națională „Parcurile Inimilor Fericite”, o inițiativă a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Fibrilația atrială este una dintre una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind prezentă în special la persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome, în care inima bate neregulat şi nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală, în care ritmul este regulat. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune cu urmări grave și uneori chiar fatale. În România, se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilație atrială.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*