Ultimele stiri

Partidul lui Băsescu a fost exclus prin lege din Biroul Electoral Central

Guvernul a operat o modificare în legea pentru alegerea preşedintelui României în aşa fel încât Partidul Mişcarea Populară să nu aibă posibilitatea de a-şi desemna un reprezentant în Biroul Electoral Central, precizează m.adevarul.ro.

Guvernul a modificat Legea pentru alegerea Preşedintelui României. Printr-un amendament a scos Partidul Mişcarea Populară (PMP) din viitorul Birou Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Modificarea a fost făcută printr-un procedeu devenit tradiţional pentru actualul Guvern: ordonanţa de urgenţă.

Aceeași sursă precizează că Guvernul a modificat articolul 2 din „Legea pentru alegerea preşedintelui României“, adăugând încă o literă (e), care defineşte noţiunea de partid parlamentar, deşi o astfel de definiţie nu era necesară în legea pentru alegerile prezidenţiale. „Partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare – partidele şi formaţiunile politice care au obţinut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori care au candidat pe listele acestora sau pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele sau formaţiunile politice respective“, aşa sună definiţia noţiunii de partid parlamentar, aşa cum a fost stabilită de Guvern.

Miza amendamentului
În acest moment, PMP numără mai mulţi parlamentari, însă nu poate fi considerat partid parlamentar în mod legal, potrivit noii definiții a Guvernului.

„În componenţa BEC intră preşedintele, vicepreşedintii AEP şi câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar. Astfel constituit, Biroul Electoral Central îndeplineşte toate atribuţiile ce îi revin potrivit prezentei legi, până la completarea lui cu reprezentanţii formaţiunilor politice neparlamentare care au propus candidate”. Prin urmare, algoritmul de completare a BEC este următorul: judecătorii, reprezentanţii AEP, reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare şi, dacă mai sunt locuri, reprezentanţi ai partidelor neparlamentare care au propus candidaţi, precizează m.adevarul.ro.

Potrivit definiţiei introduse de Guvern, în acest moment există 10 partide parlamentare. Pe lângă PSD, PNL, PDL, UDMR, PPDD – mai există UNPR, PC, Partidul Verde. Ultimele trei partide  au făcut parte din USL, precum şi Forţa Civică şi PNŢCD, care au făcut parte din Alianţa România Dreaptă.

Guvernul a desfiinţat şi secţiile de vot speciale, care erau amenajate, de regulă, în gări, spitale sau campusuri studenţeşti. În acest caz, cetăţenii care sunt în altă comună, în alt oraș sau municipiu decât cel de domiciliu vor putea să voteze la orice secție.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*