Ultimele stiri

Patru programe destinate IMM-urilor intră în vigoare în martie și aprilie

antreprenori

Patru programe pentru IMM-uri și tinerii antreprenori vor intra în vigoare în lunile martie și aprilie, a anunțat duminică premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog. Astfel, de mâine tinerii antreprenori și femeile manager pot depune cereri online pentru finantare, iar în săptămânile ce urmeză se va putea aplica și pentru celelalte două programe: Start și programul de dezvoltare pentru IMM-uri.

„Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susținute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunț că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile și tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, și programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie”, susține Victor Ponta.

Programele destinate IMM-urilor:

Primul este programul „Tineri întreprinzători„, la care înscrierile vor fi deschise de luni, cu finanțare nerambursabilă de până la 10.000 de euro.

„Debutanții în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Instituția — Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism. Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înființate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. Beneficiarii programului vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariați, angajați pe perioadă nedeterminată”, declară Victor Ponta.

Programul de stimulare a Femeilor Manager” începe luni și constă în alocare financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) și nu poate depăși suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

Programul Start” — acces la finanțare a tinerilor întreprinzători începe din 17 martie. Bugetul alocat în anul 2014 este de 13 milioane de lei, iar estimările sunt de câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanțări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.

Programul de dezvoltare pentru IMM-uri” va începe din luna aprilie.

„Înseamnă finanțare pentru dezvoltarea și modernizarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanțări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici și 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depăși 80.000 lei pentru fiecare beneficiar”, spune Ponta.

„Actualul guvern nu este doar format din tineri, ci este de partea tinerilor. Vreau să îi încurajăm pe tinerii antreprenori și să îi ajutăm în dezvoltarea unei afaceri la noi în țară, care să creeze astfel noi locuri de muncă în România”, declară Victor Ponta.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*