Ultimele stiri

Pensiile speciale ale parlamentarilor la votul final!

Senatorii şi deputaţii sunt mai aproape de pensiile speciale. Comisia comună pentru statut a avizat favorabil proiectul semnat de 255 de senatori şi deputaţi din toate partidele politice. Potrivit proiectului, cei care au avut un singur mandat ar putea primi 1.200 de lei în plus faţă de pensia calculată în funcţie de vârstă şi perioada de contribuţie. În cazul celor care au mai mult de trei mandate, bonusul ar ajunge la 4.000 de lei.

Parlamentarii nu au ţinut cont de criticile şi au făcut un prim pas spre adoptarea legii pensiilor speciale. Comisia comună pentru statut a avizat favorabil proiectul. Raportul comisiei, întocmit într-o şedinţă la care presa nu a avut acces, va intra în dezbaterea plenului reunit.
Dacă legea va intra în vigoare, pensiile deputaţii şi senatorii vor fi calculate în funcţie de numărul de mandate din Parlament.
„Indemnizaţia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care, prin calculaţia existentă acum, pensia este afectată prin acest mod de calcul”, a explicat Petre Daea, deputat PSD.
Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu susţine propunerea. „Negativ, bineînţeles. Conform acordului nostru cu FMI”, a spus premierul. Cu toate acestea, majoritatea parlamentarilor care susțin proiectul sunt de la PSD: 181.
„Nu cred că va trece. Este dreptul fiecărui parlamentar să scrie iniţiative legislative, dar de la momentul la care se înregistrează o iniţiativă legislativă şi până când ea ajunge să devină lege, atât de multe schimbari se produc, încât cele mai multe iniţiative legislative eşuează”, spune Ecaterina Andronescu, senator PSD.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunţat şi el că nu susţine proiectul, deşi 11 deputaţi ai formaţiunii au semnat documentul.
Nici liberalii, care au avut 23 de reprezentanţi printre iniţiatori, nu mai susţin legea.
„În şedinţa de conducere s-a stabilit că acest proiect nu are girul politic al Partidului Naţional Liberal”, a anunțat Alina Gorghiu, copreședintele PNL.
Radu Zlati ignoră decizia conducerii PNL şi vrea să depună un amendament care, în opinia sa, ar îmbunătăţi legea.
„Această pensie de serviciu se va pierde în mod automat, dacă parlamentarul respectiv va suferi o condamnare definitivă pentru fapte îndeplinite, săvârşite în timpul exercitării mandatului de parlamentar”, spune Radul Zlati, deputat PNL.
Comisia comună pentru statut a dat raport favorabil iniţiativei, iar proiectul va fi supus votului plenului reunit al celor două camere.
Până la finalul acestei legislaturi, 71 de parlamentari împlinesc vârsta de pensionare. Dintre ei, 19 sunt la primul mandat, iar 34 au deja trei sau mai multe mandate. Trei deputaţi şi doi senatori ocupă fotolii în Parlament încă din 1990.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*